Kezdőlap » Karácsony » Hogyan válasszunk karácsonyi ajándékot?

Hogyan válasszunk karácsonyi ajándékot?

A karácsonyi ajándék kiválasztásánál két fő szempontot kell figyelembe vennünk: a személyt, aki az ajándékot kapja, ill. a pénztárcánk súlyát.
Az ajándékozandót kell annyira ismernünk, hogy tudjuk, mi az érdeklődési köre, mi a hobbija, mit olvas szívesen – egyáltalán olvas-e? –, milyen ruhákat hord, milyen színeket kedvel, stb.
Soha ne a saját ízlésünk szerint válasszunk ajándékot!
Így elkerülhető, hogy párunk műmosollyal köszöni meg a meglepetést, hogy barátnőnk alig várja, hogy visszacserélje a tőlünk kapott ruhadarabot, vagy gyermekünk egy nap alatt a sarokba dobja a divatos játékot.
Ha nem ragaszkodunk a meglepetésekhez bátran tartsunk közvélemény kutatást, kérdezzük meg, ki minek örülne. Ha több dolgot felsorol, akkor még meglepetés is lehet belőle. Gyermekeknél jól bevált módszer, hogy írjunk együtt levelet a Mikulásnak, Jézuskának, vagy menjünk el velük a játékboltba – ha merünk! – és pillanatok alatt megtudjuk, milyen játékok tetszenek nekik. Ha nyitott szemmel/füllel járunk, biztos kitaláljuk egy-egy elejtett szóból, hogy családtagjainknak mire van szüksége.
Gyermekeknél érdemes átgondolni, hogy a játék, amiért hetekig sírnak, életkoruknak megfelel-e, szeret-e hasonló típusú játékokkal játszani, ill. mennyi ilyen játéka van már? Kell- e egy negyvenedik autó vagy baba, vagy inkább vegyünk valamit, ami még nincs? (Autóknak autópálya, babaágy vagy egy szép doboz ezek tárolására…) Az életkori sajátosságok figyelembe vétele is fontos. Ha a játék meghaladja a gyermek képességeit, kudarcot él meg; ellenben pedig nagyon hamar megunja.
Az ajándék ára egy nagyon fontos és kényes kérdés. Szeretteinknek mindenből a legjobbat, legtöbbet akarjuk adni, de érdemes átgondolni az anyagiakat. A karácsonyi ajándékok értéke a legtöbb családban kimondva vagy kimondatlanul adott. Hosszú évek hagyományát ne rúgjuk fel, mert az mindenkinek kellemetlen. Ha nincs meghatározva, a „kinek- mennyiért- vásároljunk”; egyszerűen beszéljük meg. Határozzunk meg egy összeghatárt, így elkerülhető, hogy rossz érzéssel üljünk a fa alatt e szép ünnepen.
E szempontok mellett persze még egyéb dolgok lényegesek lehetnek. A kigondolt ajándék beszerzési helye, az esetleges elszállítása vagy egyéb hagyományok (pl. saját készítésű dolgokat ajándékozunk-e?).
Az ajándékokról érdemes listát írni, így nem történhet meg, hogy valaki kimaradjon; emellett időt, energiát spórolhatunk azzal, ha egy üzletbe csak egyszer kell menni.
Még egy fontos dolgot tartsunk szem előtt! A legfontosabb az ajándékozásban maga a gesztus; az öröm, hogy adhatunk, akármilyen apróságot is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük