Kezdőlap » Karácsony » Hogyan válasszunk karácsonyfát?

Hogyan válasszunk karácsonyfát?

A fenyőfa vásárlása az ünnepi készülődésünk egyik jelentős fázisa. A választékkal nem lehet nagy gondunk, mert igen szélesnek tűnik idén is.

A legkeresettebb ez évben is valószínűleg a sima lucfenyő, ami az árban is az egyik legjobban elérhető fajta. A lucfenyő tűlevelei kb. 1-2 cm. hosszúak, nem fagyérzékeny, viszont miután kivágták, a szoba hőmérsékletén elég hamar elhullajtja a leveleit. A lucfenyő akár 40-50 méter magasra is megnőhet, persze létezik egészen kicsi is belőle. A lucfenyő illata eléggé intenzív, talán a legjobban illatozó karácsonyi fafajta.
A második leggyakrabban vásárolt fafajta az ezüstfenyő, mely általában ezüstöskék színű, de létezik zöldeskék színű is. Az ezüstfenyő külsőleg igen szép, ez a fajta is intenzívebben hullajtja a leveleit a szobahőmérsékleten. Árban ez a fajta már drágább is lehet, főképpen azok, melyeket az egyéni adottságai alapján egyedileg áraznak be.
A Nordmann fenyő is elég közkedvelt lett az utóbbi időben. Ebből a fafajtából is létezik több tíz méteres is, a tűlevelek színe sötétzöld. A Nordmann fenyő Alexander Nordmann finn botanikusról kapta a nevét, semmi köze Normandiához.. Az illata elég szegényes, nagyon nem lehet érezni. Viszont a szobában sokáig bírja a meleget, hetekig nem hullajtja a levelét, a fenyőfa leszedése után kevésbé takarításigényes mint például a lucfenyő, ami a porszívók réme.
A Douglas fenyő testes , széles, így eléggé nagy a helyigénye. A tűlevelek színe kékesszürke és almás-narancsos illatúak. Ez a fajta fa elég drága, de ettől függetlenül sokan szeretik.
A feketefenyő hazánkban nem igazán közkedvelt, mert -bár olcsó- nincs igazán szép alakja, hosszú sötétzöld színű tűlevelei vannak, illata szint nincs, viszont egyáltalán nem hullajtja a levelét, ezért nagytakarításra nincs szükség.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük