Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan válasszunk iskolatáskát?

Hogyan válasszunk iskolatáskát?

Egy kisiskolás számára a ceruza ugyanolyan munkaeszköz, mint például egy kőművesnek a kalapácsa : csak jó szerszámmal lehet jó munkát végezni. Azonban a kiválasztása nem is olyan könnyű feladat!
Kulcsfontosságú kérdés, hogy a megvásárolt tanszer mennyire alkalmas a feladatkörének betöltésére, hiszen a nem megfelelő ceruza nem csupán bosszúságot okoz, hanem megnehezíti az írás tudományának elsajátítását is.
Amikor megkezdi gyermek az iskolai tanulmányait, a szülők kapnak egy szép, hosszú listát a beszerzésre váró dolgokról, s bizony mire a ceruzákhoz érnek, addigra már teljes a tanácstalanság.
Általánosságban elmondható, hogy ilyen fontos eszközt ne a hipermarketek kínálatából válasszunk! Az erre szakosodott üzletekben lehetőség nyílik a ceruzák kipróbálására is, illetve az eladók tanácsai is hasznosak lehetnek.
A jó ceruzák általában nem olcsók. Kezdetben érdemes a háromszögletes testtel rendelkezőket választani, hiszen a nagy, vaskos, óvodai darabok után az ilyen formájú vékony ceruzákat könnyebb megszokni. A három oldalra könnyebben felfekszenek az ujjacskák, stabilabb tartást biztosítva.
Fontos szempont az is, hogy a belső vastagsága milyen. Némelyik cég, amely utánozza a nagy márkákat, első pillantásra ugyanolyannak tűnő termékekkel kecsegtet. Nagyon vigyázzunk, mert nem egyszer a belső rész vékony, esetleg eleve darabokban van, így faragáskor is könnyen kitörik.
A színes ceruzáknál különösen oda kell figyelni arra, hogy mennyire puha , milyen intenzívek a színek. Ezt kipróbálni a nagyáruházakban lehetetlen, míg a kisebb szaküzletekben vannak bemutatódarabok. A HB-s grafitok keménysége is fontos, mert ha túl puha, akkor kenődik, míg a túl kemény grafittal „vésni” lehet csak, szépen, könnyedén formálni a betűket lehetetlenség. Legkönnyebben úgy tesztelhetjük, hogy lazán húzunk egy vonalat, majd egy másikat erősebben rányomva a papírra, karcolva azt. Majd a hüvelykujjunkkal megpróbáljuk elkaszálni. Ha sikerül, akkor ne vegyük meg! És akkor is hagyjuk ott, ha a könnyedebb mozdulatnál jobban sérti a papírt, mint amennyire fog.
Postairónból érdemes keresni a „medium” méretet, amely egy kicsit nagyobb, mint a hagyományos ceruza, de közel sem akkora, mint a vastag, óvodában használt.
Ne sajnáljuk a pénzt a jó minőségű íróeszköze, mert a spórolás a tanulás rovására is mehet, illetve a használhatatlan darabok után úgy is be fog kelleni szerezni egy garnitúra „rendeset”!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük