Kezdőlap » Álláskeresés » Hogyan válasszunk hivatást?

Hogyan válasszunk hivatást?

Nagy kérdés kapunk a választó jogunkkal egyetembe, és nem is egyszerűt, amit minden közös családi eseményen mindenki megkérdez, hogy mi is leszel, ha nagy leszel, vagyis hogy szakmát tanuljunk vagy diplomát szerezzünk. Sajnálatos módon, még akkor is a társadalom negatívan diszkriminálja azokat, akik szakmát tanulnak és nem a munkanélküli diplomások sorát gazdagítják, ha meglehetősen sok a szakmunkás hiánnyal küszködünk.
Érdemes-e diplomáért éveket tanulni?
Természetesen érdemes, amennyiben, olyan végzettségre teszünk szert, amivel el is tudunk helyezkedni. Milyen végzettség biztosíthat mindenképp fizető állást? Jelenleg, főként az orvosokban, gyógyszerészekben, ápolókban, fogorvosokban van hiány. Egy programozónak, informatikusnak szintén mindig lesz állása.

Ezek a végzettségek mind hazánkban mind pedig külföldön megállják a helyüket, és szükség van rájuk. Illetve amivel biztosan nem lő mellé senki, az a nyelvtanulás, minél több nyelvet beszél valaki, annál értékesebb lesz a munkaerőpiacon. Ebből kifolyólag, a szakfordítás és tolmácsolás is kelendő végzettség. Szakmatanulásban jó döntés a CNC forgácsoló, ács, asztalos, a hidegburkoló és festő szakma, ezekből van külföldön legnagyobb hiány.

Érdemes idegenvezetőnek és gyógyszertári asszisztensnek tanulni, mert e végzettségűeknek is nagy eséllyel akad munka. Amit még érdemes tanulni, az a szakács, cukrász és fodrász szakma. Mivel ezen tudásokat nem csak a munkahelyen lehet hasznosítani. Legnagyobb hiány”szakma” a hagyományaink és értékeink ápolása, tehát ne felejtsünk el megtanulni, ellesni a nagymamáinktól és nagypapáinktól a hímzést, a varrást, a kötést és horgolást, vagy a mezőgazdasági és állattartási fortélyokat, a disznóvágás örömeit, a szüretelés édes pillanatait.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

7 tipp, hogyan vészeljük át a munkanélküliséget

Habár a munkanélküliség nem túl könnyű eset, hiszen az anyagi terhek miatt könnyedén pszichésen is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük