Kezdőlap » Lakberendezés » Hogyan válasszunk fém karnist?

Hogyan válasszunk fém karnist?

A karnisokról szóló részletes leírás segíti Önt a megfelelő karnistípus kiválasztásában. Az alábbi leírásban a fém karnisok típusairól adunk tájékoztatást, méret, vastagság, funkciók, valamint dekorációs szempontok alapján. Komplett karnisrendszerek kialakítását tudjuk megtervezni ezen ismeretek birtokában, legyen szó egyszerű egysoros kivitelekről vagy kétsoros típusokról.

Ha egyszerű és komplett megoldást keresünk érdemes a nekünk megfelelő méretű fém karnis szettet választani, amely minden kiegészítőt tartalmaz a tartókonzolokon keresztül a végzárókon át a függönykarikákon, csipeszeken vagy ráncszedő akasztókkal együtt. Ezek a karnis szettek általában oldalfali szerelésre alkalmasak. Ha ringlis (karikás) függönyhöz keresünk karnist, akkor érdemes kifejezetten ilyen karnis szettet keresni, ezek általában nem tartalmaznak függönykarikát, így lehet, hogy az ára is kedvezőbb. De lehetőségünk van kihúzható karnis szettet is vásárolni, amelyek tetszés szerinti méretre állíthatóak.

Ha egyedi igényeink vannak a karnist illetően, akkor az elemenként összeválogatható karniscsaládokat ajánlom. Ezeknek előnye, hogy a különféle konzolok és toldó elemek segítségével egyedileg a saját elképzeléseink szerint alakíthatjuk ki vele a karnis rendszert.
Szerelhetjük a mennyezetre és az oldalfalra is.

Toldhatjuk tetszés szerint illetve vannak olyan karnisrendszerek is, amelyek kanyar ívekkel is bővíthetők. Esztétikus megoldás a belső csúszású karnissínek alkalmazása, hiszen a felszerelés módja lehetővé teszi, hogy a függöny ne akadjon el a tartókonzolnál, hanem a karnis teljes hosszán végigfuthat. Az elemes karniscsaládoknál kombinálható a belső csúszású sín a hagyományos karnisrúddal is. Tehát a fényáteresztő függönynek felrakjuk a belsőcsúszású sín és a sötétítőnek a hagyományos karnist ehhez csupán egy ún. kombi konzolt kell alkalmaznunk.

A méreteket illetően meg kell határozni, hogy milyen vastagságú karnisok felelnek meg a meglévő, illetve a megvásárolni kívánt függöny súlyához. A 16 mm-es karnisok könnyű függönyökhöz ajánlottak, a 20 mm-es karnisokat már közepes súlyú és nehezebb függönyökhöz is alkalmazhatjuk. Fontos, hogy a toldásokhoz mindig tegyünk konzolt és a 240 cm hosszúságtól is +1 konzolt tegyünk fel. Tehát, ha 240 cm-es karnissínt vásárolunk, akkor 3 db tartókonzol vásárlásával számoljunk.

A tartókonzolok kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy milyen függönyt rakunk fel és hogyan a legkönnyebb a függöny levétele. A zárt tartókonzolokat inkább a csipeszes függönyökhöz ajánlom. A nyitott tartókonzolok a karikás és a ráncszedő akasztós (ezt sokan a függöny mosásakor nem akasztják le) függönyök használata esetén előnyös.

Ne feledjük, hogy a karnis és a függöny lakásunk egy domináns részét öltözteti fel. Érdemes a méretvételnél odafigyelni, az optimális elhelyezésre. Ha lehetőségünk van a karnist a nyílászáró méreténél oldalanként 10 cm-rel hosszabbra tervezzük. Tehát egy 220 cm-es nyílászáró szélességnél a 240 cm-es karnisméret az ideális választás. Ha sötétítő függönyük is lesz, akkor érdemes helyet hagyni, amikor elhúzzuk, hogy ne takarja az ablakot.

A mai modern világban más érdemes elvonatkoztatni a hagyományos kerek rúdkarnisoktól és szögletes, modern kivitelű karnis rudakban is gondolkodhatunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük