Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan válasszunk első babakocsit?

Hogyan válasszunk első babakocsit?

Amikor kiderül, hogy babát vársz, máris lepörög a szemed előtt a rengeteg teendő, a gyermek megszületéséig beszerzendő olyan kellékek listája, amelyek nélkül nehezen képzelhető el egy modern anyuka élete. Ilyen például egy praktikus babakocsi.

A megfelelő modell kiválasztása nem csak pénz kérdése. Használtan is lehet jó állapotú, kiváló használati értékkel bíró babakocsit vásárolni. Mi az, amit mindenképpen figyelembe kell venni a választáskor?
Az újszülött kisbabának az a legjobb, ha sík felületen fekszik. Ezért első babakocsinak legjobb egy olyan, amely teljesen vízszintesre dönthető, és ha tovább is szeretnénk használni, akkor ülő szögbe is állítható. Ha ilyen modellt választasz, akkor mindenképpen legyen biztonsági öv a kocsiban, mert egy 6-10 hónapos baba már nagyon mozgékony, kíváncsi, folyton kihajol, kinyúl majd belőle, a biztonsági öv pedig megakadályozza, hogy kiessen.
Milyen terepviszonyok között használod majd a babakocsit? Lakótelepen, lakóparkban élsz, és sok lépcsőn keresztül tudod csak az utcára juttatni, és ott is nagyrészt betonon, aszfalton tolod majd? Ebben az esetben célszerű egy könnyebb, alumíniumvázas, kisebb kerékméretű, és bolygókerekes babakocsit választani, amit akár össze is tudsz csukni olyan méretűre, hogy egy társasház tárolójában is elférjen. Ha a babakocsit nem tudod a lakásodba felvinni, akkor olyat válassz, aminek levehető a mózeskosara vagy hordozóval felszerelt, így csak a váz marad a tárolóban, a babát a hordozóban, mózeskosárban tudod felvinni a lakásba. A bolygókerék sík terepen előnyös, a kisebb úthibákat kiküszöböli, sarkokon könnyű befordulni a kocsival.

Vidéken, vagy zöldövezetben élsz, és a járda vagy az út minősége hagy kívánnivalót maga után? Akkor inkább fix kerekű babakocsit válassz! Egy füves udvarban is könnyebb tologatni, mindig egyenesen fut (a bolygókerék elakad még a legkisebb gödörben is). Az ilyen babakocsiknak általában nagyobb átmérőjű a kereke is.

Ha a babával sokat autóztok, és a kocsit is mindig vinni kell majd, hogy mondjuk a nagyszülőknél használjátok, akkor mindenképpen annak az autónak a csomagtartójához kell alkalmazkodni, amibe a legtöbbször teszed majd be a babakocsit. Vásárláskor próbáld ki, hogy egyedül is össze tudod-e csukni, és be tudod-e tenni a csomagtartóba, mert látszólag könnyű lehet, de hidd el, hogy sokakkal kifogott már egy rakoncátlan babakocsi, vagy egy túl kicsi csomagtartó. Lesz éppen elég gondod utazáskor egy síró kisbabával, nem kell még azon is idegeskedni, hogy milyen trükkökkel lehet begyömöszölni a babakocsit az autóba?
Fontos, hogy a babakocsin legyen árnyékoló, és lábzsák, és használd is! Nyáron a tűző napsütéstől, télen a hideg széltől óvja a babát, nem szabad eltekinteni tőle! Ha egy bevásárlóháló vagy pelenkázótáska hiányzik is a kocsiról, attól még jól használható lehet, de a kicsi megfelelő védelme elengedhetetlen.

Vannak nagyon divatos darabok, dizájnos vázzal és tolókarral, és ha a divat praktikummal párosul, akkor jó választás egy szép, modern babakocsi. Ne feledd, hogy minden nap használni fogod az utcán, tehát muszáj, hogy tetsszen, megfeleljen az ízlésednek, és ismerőseid előtt se szégyelld!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük