Kezdőlap » Kert » Hogyan válasszuk el egymástól a kert egyes részeit?

Hogyan válasszuk el egymástól a kert egyes részeit?

Sokszor előfordul, hogy ilyen-olyan okokból le kell választanunk a kert egyes részeit, vagy egyszerűen csak kisebb, intimebb zugokra szeretnénk osztani a rendelkezésünkre álló teret.
Fontos meghatározni, hogy az elválasztás csak jelképes, vagy kifejezetten az a célja, hogy például a kutyák ne taposhassák össze a veteményt vagy ne vadásszák le a baromfikat. Utóbbi esetben figyelembe kell venni az állatok méretét (ne férjenek át lyukakon), fizikai erejét (ne legyenek képesek kiszakítani a drótháló, stb.) és nagyon fontos az igényeiknek megfelelő méretű élettér (agarat ne akarjunk háromszáz négyzetméteren tartani). Mérjük fel először az állatok igényeit, majd az emberek igényeit, és rajzoljunk alternatívákat. Ha például kevés a hely, mert számolni kell kutyával, kecskével, tyúkokkal is, de veteményest is tartanánk, akkor megoldás lehet a szinte kerítésként alkalmazott, magasra emelt ágyás. Kialakíthatjuk téglákból, vesszőfonatból is, és az elhatároló funkción kívül zöldséget termelhetünk rajta.
Fizikailag jó távol tartó erővel bírnak a szúrós sövénynövények is. A kerten belül is kialakíthatunk ilyen vonalakat például csipkebogyóból: szép, hajlékonyak az ágai, tehát jól alakítható a formája, és még termést is hoz.
Ha kellemes, zárt zugot szeretnénk csak létrehozni, akkor inkább az a lényeg, hogy nagy, zárt zöldfelületeket alakítsunk ki. Ezt sűrű bokrok telepítésével és futónövényekkel érhetjük el. Nem gond például az sem, ha a futót, mondjuk trombitafolyondárt egy fa lombkoronájának szélére futtatjuk fel, így hozva létre falat az egyik oldalán. Ha nincsenek ilyen támaszok a kijelölt területen, akkor telepítsünk pergolát, amelynek nemcsak a tetejét, hanem az oldalát is sűrűn takarjuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kell kialakítani a helyes sövényformát?

Egy fásszárúakból álló sövény kialakítása nem éppen rövid figyelmet követelő feladat. A növény növekedési üteme …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük