Kezdőlap » Hobbi » Hogyan üzemeltessünk gazdaságosan egy akváriumot?

Hogyan üzemeltessünk gazdaságosan egy akváriumot?

Gyakori az a vélemény „profi” (vagy inkább tapasztaltabb) akvaristák körében, hogy az akvarizálás, akvárium fenntartás a „gazdagok sportja”. Ha így lenne, akkor bizony a középkorúaknak és idősebbeknek gyerekkorában (zsebpénzből) nem igazán lehetett volna akváriuma. Miért lehetett mégis? Akkoriban még olcsó volt az áram (sokkal olcsóbb, mint most) és bár sokkal kevesebb helyen lehetett a különböző alkatrészekhez és élőlényekhez hozzájutni, viszont mai szemmel nézve filléres árakon.

Miért lehet mégis az, hogy ma már igencsak meggondolják az emberek, hogy belefogjanak-e az akvarizálásba?

Az alapvető probléma, hogy az akvarisztika hobbytól iparággá nőtte ki magát. A különböző noname gyártók eltűntek és átvették a helyüket a ma már nagy márkaként ismert cégek. Az ő általuk gyártott termékek nem biztos, hogy jobb minőségűek, mint a régebben kaphatóak, de mindenképpen drágábbak.
A villamos energia ára és a kapcsolódó díjak nagyon sokat emelkedtek az utóbbi években. Az akvarizáláshoz ugyan nem szükséges nagy mennyiségű áram, viszont a felhasználás időtartama tetemes. Napi 8-12 órában is szükséges lehet világítanunk és 24 órában működtetjük a levegőztetőt és a szűrőt.

A szűrő működtetése mindenképpen 24/7-ben kötelező, mivel ha leállítjuk, akkor akár 10 percen belül elindulhat a szűrőben kialakult víztisztító baktériumkultúrák elpusztulása. Ez jelentősen rontja a vízminőséget. Tehát az időtényezőn ez esetben nem tudunk spórolni. A külső szűrőknek erősebb szivattyúzásra van szükségük (magasra kell emelni a vizet), ezért ezek általában nagyobb teljesítményűek, mint belső társaik. Ha tehát belső szűrőt használunk, azon máris tudunk spórolni. A szűrő kiválasztásánál nagyon figyeljünk arra, hogy az akváriumunkban lévő víztömeghez megfelelő méretű szűrőt vásároljunk, ugyanakkor nagyobb se legyen. A túlméretezéssel ártunk az akváriumunknak, ugyanakkor feleslegesen több áramot fogyasztunk.

A világítás ugyan nem megy 24 órában, de ez fogyaszt a legtöbbet. Itt használhatunk energiatakarékos fénycsöveket, vagy a mostanában nagyon elterjedt kompakt fénycsöves megoldásokat is. Sokan már a jövőbe tekintő módon ledekkel világítanak. Újabb típusaik nagy fényerejűek és kaphatóak többféle fényspektrumúban is, akár a melegebb, akár a hidegebb színeket szeretjük. Ezek nyújtják a legnagyobb fényerő mellett a legkevesebb fogyasztást, valamint azért is szeretik őket az akvaristák, mert sokkal kevésbé melegednek, mint a fénycsövek, így nyaranta nem hevítik fel még jobban az akváriumok amúgy is meleg vizét. A világításnál érdemes megjegyezni, hogy nem tudunk sokat spórolni azon, ha napfényes helyre tesszük az akváriumot, mert a világítás akkor is szükséges. Valamint a közvetlen napfény erős algásodást okoz, ami az akvarista rémálma, tehát kerülendő.
Melegítő eszközt is az akvárium víztömegéhez mérten kell vásárolnunk. Itt lehet a legügyesebben spórolni, ugyanis ha panellakásban lakunk, ráadásul a többedik emeleten és még a nap is süti azt az oldalt, akkor egészen egyszerűen nem kell ilyen eszközt használnunk az akváriumunkban, mivel a vizének a hőmérséklete mindig megfelelő hőfokú lesz. Egyetlen okból mégiscsak lehet melegítőt vásárolni ilyen esetben is, ez pedig a kialakult halbetegségek esetén megemelendő hőfok miatt lehetséges.

Mindent összevetve tehát az akvárium üzemeltetésénél leginkább az elektromos eszközök optimalizálásával, jól átgondolt megválasztásával tudunk spórolni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miről szól a Világ legbrutálisabb gyilkosai című könyv?

A halál gondolata mindig foglalkoztatja az embereket. Mikor halunk meg? Hogyan? Mi lesz a túlvilágon …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük