Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan utazzunk kényelmesen?

Hogyan utazzunk kényelmesen?

Az utazás ma már a mindennapjaink szerves részévé vált. Utazunk otthonról munkába és a munkahelyről haza, utazunk vendégségbe, utazunk munkaügyben és utazunk szabadidőnkben. Mehetünk autóval, busszal, vonattal vagy repülővel, ha nagyobb távolságot kívánunk megtenni (a hajó azért nem tartozik a gyakori közlekedési eszközök közé). Ha csak rövidebb távra utazunk, választhatjuk a kerékpárt, a motort, az autót vagy akár a helyi közlekedési eszközöket: metró, villamos, troli, stb…. De minden utazásban az a közös, hogy menjünk akármilyen távra, akármilyen közlekedési eszközzel, igyekszünk minél kényelmesebbé, minél elviselhetőbbé tenni.

Naponta is akár több órát eltölthetünk utazással. Ha a buszt vagy a vonatot választjuk, akkor is csak viszonylagos komfortról beszélhetünk, hiszen ilyenkor általában nincs lehetőség arra, hogy fekve aludjunk, bár az éjszakai vonatok általában rendelkeznek hálófülkével vagy hálókocsival. Ha autóval utazunk, akkor könnyebbé tesszük saját magunk életét, még akkor is, ha nem is mindig ez a legköltséghatékonyabb megoldás. Az autóval akkor állunk meg, amikor szeretnénk, amikor úgy érezzük, hogy szükségünk van egy kis pihenőre vagy elfáradtunk. Ezzel szemben a busz vagy a vonat nem háztól házig visz, azonban a felelősségünk is kisebb, nem kell folyamatosan az utat figyelnünk. Azonban a busz és a vonat csak akkor áll meg, ha megállója van, nem pedig akkor, amikor az utas igényli. A repülőről ilyen téren már ne is beszéljünk.

Sokan úgy érzik, hogy az utazással eltöltött idő mindig csak elvesztegetett, üres idő, hiszen utazás közben ritkán tudunk érdemi tevékenységet végezni. Azonban az időnket mégis el tudjuk tölteni hasznosan. Szerencsére egyre több távolsági buszon vagy vonaton van vezeték nélküli internet, így akár interneten szörfözgetni, akár ügyeket intézni is tudunk egy hosszú út során, ha szükségünk van rá. Mindig jelentősen le tudjuk rövidíteni az út hosszúságának érzetét, ha gondoskodunk egy-egy jó könyvről, amit olvasva szinte repül az idő.

Az alvás néha megkerülhetetlen, több tíz órás utak során egyszerűen muszáj, hogy néha álomra hajtsuk a fejünket. Ha egyedül utazunk, nagyon fontos, hogy értéktárgyainkat biztonságba tudjuk helyezni, ha el szeretnénk kerülni, hogy kellemetlen meglepetésekre ébredjünk. Ha ketten vagy többen vagyunk, akkor is érdemes odafigyelni arra, hogy ne hagyjuk őrizetlenül az értékeinket. Hogy minél jobban és pihentetőbben tudjunk aludni, érdemes nyakpárnát vinni magunkkal, ami megvédi a nyakunkat az extra megterheléstől, puha és reggel nem kell elviselhetetlen nyakfájással ébrednünk. Utazás közben mindig figyeljünk arra, hogy megfelelően kinyújtóztassuk a végtagjainkat, ez az egészségünk megóvása szempontjából is fontos. Ilyen szempontból a vonat mindenképpen jobb, hiszen ott van tér arra, hogy az ember sétáljon vagy álljon, buszon ez kevésbé lehetséges.

Sokszor vagyunk rákényszerítve arra, hogy hosszabb-rövidebb távot megtegyünk akár buszon, akár vonaton, akár más közlekedési eszközön. Azonban ha néhány egyszerű praktikát elsajátítunk, illetve ha a megfelelő mértékben ismerjük saját szervezetünk sajátosságait és igényeit, akkor nagy mértékben meg tudjuk magunkat kímélni a hosszú utazások kellemetlen mellékhatásaitól.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élelmiszerek a jó közérzetért

A csokoládé, és egyéb édességek közismerten hangulatjavító tulajdonsággal rendelkeznek, és bizonyos mértékben a depresszív panaszok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük