Kezdőlap » Szilveszter » Hogyan ünneplik a szilvesztert a világ különböző országaiban?

Hogyan ünneplik a szilvesztert a világ különböző országaiban?

Magyarországon, hasonlóan a világ legtöbb országához nagy mulatozás, eszem-iszom, vigadozás kíséri a szilvesztert. A trombita, a tűzijáték és a pezsgő elengedhetetlen a jó hangulathoz. A világ számos országában azonban ennél érdekesebb szokások is kötődnek az év utolsó éjszakájához.
Japánban a templom az ünnepség fő színtere. A templomokat gazdagon díszítik, és 108 harangütéssel űzik el az óév gondjait, bajait. Otthonaik ajtaját jellegzetes, bambuszból és fenyőből készült kapudíszekkel díszítik. Náluk az újesztendő egyben áldást, jó szerencsét és gazdag termést hoz.
A kínaiak az újév első napját a hold naptár szerint számítják, így ők február 10-éig várnak az újesztendőre. Piros és arany zászlóval díszítik otthonukat, ezzel becsalogatva a szerencsét és a boldogságot. Az ünnepséghez hozzátartoznak a színes oroszlánok, tűzijátékok, tánc és mulatozás.
Hollandiában lyukas fánkot esznek szilveszterkor, mert az áldást hoz a házra. A gyűrű alakú sütemény biztosítja, hogy a szerencséjük, akárcsak a kör, végtelen legyen. Görögországban tortába rejtenek pénzérméket. Aki megtalálja, gazdag lesz az újévben. Spanyolországban szerencsehozó hagyomány az éjfélkor lenyelt szőlőszem. Svájcban tejszínt csepegtetnek a földre, hogy egészségesek és szépek legyenek, Horvátországban pedig piros fehérneműt viselnek a hölgyek szilveszter éjjelén. Írországban elmaradhatatlan a fagyöngy, mely elűzi a gonosz szellemeket. Olaszországban a régi, megunt kacatokat kidobálják az ablakon. Bulgáriában leoltják a világítást hosszú percekre. Ezalatt elcsattanhat néhány titkos csók és feltálalják az erre a napra készített különleges tortájukat is.
Angliában az első óraütéskor ki kell nyitni a ház ajtaját, így eresztik ki az óévet, majd az utolsó ütéskor beengedik az újesztendőt. Aki elég merész, az a boldogság és szerencse reményében megcsókolhat egy londoni rendőrt.
Dél-Amerikában ezen a napon a sárga ruha viselete aranyat ígér. Mexikóban azt tartják, hogy aki teli bőrönddel sétál az utcán, az nagy valószínűséggel fog messzi tájakra utazni jövőre. Brazíliában fehér ruhában ünnepelnek, majd éjfélkor virágokat dobálnak a tengerbe és gyertyákat állítanak a part menti homokba. Kubában vízzel töltenek tele edényeket, majd kiöntik az ablakon, ezzel adva áramlást az újévnek.
A lényeg azonban mindenhol ugyanaz: az emberek barátaik, ismerőseik körében várják meg az éjfélt és jókívánságokkal köszöntik egymást az év utolsó éjszakáján. BÚÉK!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük