Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan ünneplik a magyarok a karácsonyt?

Hogyan ünneplik a magyarok a karácsonyt?

Nagyon sok ember számára a karácsony az év legjelentősebb, legfontosabb ünnepe. Habár régen a karácsony csak vallási szempontból volt ünnep, napjainkban már eltávolodott ettől a szerepétől, és teljesen más funkciót tölt be.
Hazánkban a legtöbben a karácsonyt a szeretteikkel ünneplik, ilyenkor összegyűlik a család, és egy karácsonyi ebédet elfogyasztanak egymással, valamint meg is ajándékozzák szeretteiket. A karácsonyi készületek már december elején elkezdődnek, azonban vannak akik már november vége felé elkezdenek készülődni az ünnepekre, megvásárolnak előre egy-egy ajándékot, vagy dekorációt. Az ünnepi készülődés része az adventi időszak is, hiszen sokan élvezik amikor bronz-, ezüst-, vagy aranyvasárnap a boltokat járják ajándékokat kutatva. A december 6-án lévő Mikulás ünnepség is része a karácsonyra való hangolódásnak, és az ünnepi visszaszámolásnak. Karácsony környékén a városokban megjelennek a betlehemek, és az ünnepi dekorációk, amik mind fokozzák a hangulatot, és előre jelzik az ünnep közeledtét.
Magyarországon a legtöbben már december 24-én, azaz szentestén ebédelnek a családjukkal, és este kiosztják egymásnak az ajándékokat. Ilyenkor karácsonyfát is állítanak, hiszen a fenyőfa feldíszítése is része az ünnepi hagyományoknak. Karácsony első napján, azaz december 25-én pedig általában a tágabb családi kör gyűlik össze, hogy ők is köszöntsék egymást, és megajándékozzák családtagjaikat karácsony alkalmával. Ilyenkor klasszikus magyar karácsonyi menü kerül az asztalra, mint a halászlé, a töltött káposzta, desszertnek pedig beigli, és mézeskalács.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük