Kezdőlap » Szilveszter » Hogyan ünnepelték a szilvesztert régen?

Hogyan ünnepelték a szilvesztert régen?

Nem minden korban ünnepelték, és ma sem ünneplik sok helyen az óév utolsó napját szilveszterkor, csak ott, ahol az úgynevezett Gergely – naptárt használják. A háromszáz – hatvanöt napos évet legelőször, és legpontosabban mind a mai napig a maják készítették el, meglehetős precizitással, a modern ember sem tudna ennél pontosabbat alkotni, szinte mondhatni azt, hogy a fentebb említett indiánok “okosabbak” voltak a modern embernél. Ők nem az év végét ünnepelték, hanem a tavaszi és őszi nap – éj egyenlőséget, valamint a nyári és téli napfordulót. A Dél – Amerikában ma élő kicse maják még mindig ezt az ősi időszámítás veszik alapul, és ez szerint tartják ünnepeiket.
Krisztus előtt, 46.- ban, Európában bevezették az úgynevezett “Julián – naptárat”, melynek a megalkotója maga a nagy hadvezér, és államférfi (későbbi császár) Julius Ceasar volt. Abban az időben az év utolsó napján éjfélkor a rómaiak azt hitték, hogy Janus (a kezdet és vég istene) ilyenkor visszanéz az elmúlt esztendőre, a másik arcával azonban már előre tekint. A Római Birodalom területén ilyenkor egymást megajándékozták olyan ajándékokkal, melyeknek szerencsehozó tulajdonságokat tulajdonítottak.
A középkorban ezt az ünnepet előrehozták, és december 24,-én tartották az utolsó az óév utolsó napját, és másnap, 25. – én, Krisztus születésnapján pedig az újévet.
1581 -82 – ben XIII. Gergely pápa felülvizsgálta az ünnepeket, és visszahelyezte a Julius Ceasar által bevezetett december 31.- re, illetve január 1.- re. 1582 október 4. – én vezették be hivatalosan a Gergely – naptárat, ami azóta is hivatalos. Ezt akkor, és azóta sem ismerte el az ortodox szláv vallás, így ők a mai napig a Római katolikusok által vízkereszt ünnepén (január 6. – án ) tartják az újévet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük