Kezdőlap » Karácsony » Hogyan ünnepeljük a karácsonyt világszerte?

Hogyan ünnepeljük a karácsonyt világszerte?

Hamarosan itt van talán az év meghittebb ünnepe, a Karácsony. A boltokban a kirakatok, az időjárás, az utcán szaladgáló gyermekek énekei, minden azt jelzi, hogy megint eltelt egy év.

Északi országok karácsonya:

Svédországban és Dániában a mesék szerint, karácsony szenteste minden tréfát nem kedvelő család padlásán egy tál rizskása van. Miért? Azért, mert ilyenkor az apró kis csínytevők, a tomtékok/nissék (apró szakállas koboldok) előbújnak rejtekükből.
Persze az ünnep jelképe a karácsonyfa itt sem hiányozhat, ezt együtt vágja ki a család, majd feldíszítik és körbetáncolják, ezután kezdődik csak az ajándékok kibontása.

Izlandon az ajándék a kisgyermekek csizmájába kerül. Persze csak ha jól viselkedtek az évben. Ellenkező esetben csak krumplit fognak a hótaposójukban találni.

Talán a lett gyerekek a legboldogabbak, mivel ők szenteste után még 12 napig minden este kapnak ajándékot.

Melegebb éghajlati karácsony:

Spanyolországban és Olaszországban a gyermekeknek kicsit többet kell várni az ajándékokra, pontosabban január 6-ig (vízkeresztig), mivel nekik a három királyok töltik meg a csizmájukat. Bár manapság már ott is kezd elterjedni a “Babbo Natale” (Karácsony apó), aki a Mikulásnak felel meg.

Portugáliában és Angliában a “Pai Natal” kénytelen magát bepréselni a kéménybe az ajándékokkal együtt, és a gyermekek csak 25-e reggelén nyithatják ki az ajándékokat.

Írországban az ünnepi mise előtt sört, whisky-t és rétest hagynak a Mikulásnak, meg természetesen répát a rénszarvasoknak. Külön hagyománya van még a karácsonyi lóversenynek is.

Karácsony fürdő ruhában?

Igen, nem furcsa már a föld túloldalán élőknek így ünnepelni a szeretet ünnepét. Ausztráliában például a rekkenő karácsonyi hőségben a családi ebéd/vacsora is legtöbbször a strandon vagy legalábbis szabadtéren történik. Emellett a Mikulás ezekhez a gyerekekhez nem a megszokott szánon, hanem kengurun érkezik.

Persze mindenki ünnepelje úgy az ünnepeket, ahogyan szeretné, hiszen ez nem a szokásokról és az ajándékokról szól, hanem a szeretetről, a családról, na és persze a kis Jézusról.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük