Kezdőlap » Szilveszter » Hogyan ünnepeljük az újévet?

Hogyan ünnepeljük az újévet?

A szilvesztert igyekszik mindenki alaposan megünnepelni, hiszen újra sikeresen túléltünk egy évet, hamarosan egy új kezdődik, amelyikben mindig ott van a remény, hogy életünket szebbé, jobbá tegyük. Rendszerint hatalmas bulival búcsúztatjuk az óévet és némileg bódultan csúszunk át az újba. De milyen szokások köthetők az óév utolsó, valamint az újév első napjához Magyarországon?
Úgy tartja a népi mondás, hogy amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is, így tehát érdemes jól alakítani január elsejét, hiszen akár az egész évünket befolyásolhatja. Szilveszterkor például szokás rétest sütni, mindenféle ízben, éjfél táján pedig virslit enni. Nem múlhat el szilveszter álarcok, vicces parókák, különböző bulikellékek (konfetti, szerpentin, lufik) nélkül, és ezeknek olyan széles választékát is fedezhetjük fel ilyenkor mindenhol, amilyet semmikor máskor az évben. Éjfélkor a közösségi ünnepségeken nem maradhat el a tűzijáték, éjfélkor a magyar himnusz, amely egy kicsit megtöri az őrültséget és visszazökkent minket a földre. Természetesen az újévre koccintani szokás, a babonásabbak újévi fogadalmat is tesznek, ami szerint majd a következő évüket élni szeretnék.
Január elsején szinte egy magyar családból sem hiányozhat a lencse, valamint a malacsült: a malac előretúrja a szerencsét, a lencse pedig gondoskodik arról, hogy pénztárcánk soha ne legyen üres. Figyeljünk oda arra, hogy a hiedelem szerint ilyenkor a hagyományos sertésből készült ételek, mint a rántott karaj, nem érik el a kívánt hatást, kizárólag a malac körme, füle, farka és csülke. Sokan esküsznek arra is, hogy újévkor a vendégek közül mindig a férfinek kell először belépnie a házba, vagy hogy tilos kölcsönökbe bocsátkozni. Régen korán reggel friss vízben is mosakodtak, megőrizve ezzel az egészséget egész évre. Ha pedig mégis valaki újév napján megbetegszik, a hiedelem szerint nem szabad orvoshoz menni vagy orvost hívni, mert az egész évre betegséget jelent.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük