Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan ünnepeljük az Adventot?

Hogyan ünnepeljük az Adventot?

Mi is az Advent? Advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal veszi kezdetét és karácsony első napjáig tart tart. Eredete a IV. századig nyúlik vissza. Az akkori pápa, VII. Gergely négy vasárnapban határozta meg a számukat. Az első nap mindig november 27. és december 3.-a közé esik, majd az utolsó vasárnap december 18 – 24.-e között van. A szó jelentése amúgy eljövetelt jelent. A 19. század óta szokás, hogy Advent vasárnapjaira egy koszorút készítenek, amelyen 4 gyertya van ami a 4 vasárnapot szimbolizálja. Elődje egy hasonló „koszorú” volt, csak ott 23 gyertya szerepelt, minden napon gyújtották és egy hatalmas szekérkeréken volt. ...

Mi is az Advent? Advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal veszi kezdetét és karácsony első napjáig tart tart. Eredete a IV. századig nyúlik vissza. Az akkori pápa, VII. Gergely négy vasárnapban határozta meg a számukat. Az első nap mindig november 27. és december 3.-a közé esik, majd az utolsó vasárnap december 18 – 24.-e között van. A szó jelentése amúgy eljövetelt jelent. A 19. század óta szokás, hogy Advent vasárnapjaira egy koszorút készítenek, amelyen 4 gyertya van ami a 4 vasárnapot szimbolizálja. Elődje egy hasonló „koszorú” volt, csak ott 23 gyertya szerepelt, minden napon gyújtották és egy hatalmas szekérkeréken volt. Manapság általában fenyőágból készülnek ezek a koszorúk.

Lehet venni is őket, vagy saját kezűleg is készíthetünk, ami kemény munka árán szép is lehet, majd erre a koszorúra helyezik rá a 4 gyertyát. A koszorúk általában kör alakúak. Általában vasárnap este gyújtják meg vagy azt előző este, és minden egyes hét elteltével újabbat. A gyertyáknak különféle jelentése van, így 4 gyertya 4 fogalom: a hit, remény, szeretet és az öröm. Ezek a vallás szempotjából nézve (kereszténység természetesen) egy-egy emberre utalnak. A hit Ádámra és Évára, hiszen Isten nekik ígérte meg elsőnek a megváltást. A zsidó népek akik közül származik a Messiás, ez a reményt szimbolizálja.

Keresztelő Szent János Jézus eljövetelét prédikálta el az embereknek és eközben szeretetet öntött az embereknek a szívébe. Szokás ilyenkor az Adventi naptár ami december elsejétől számítva karácsony napjáig van beszámozva és minden egyes szám egy-egy ajándékot rejt (a boltokba kaphatóak csokit, a házilag készítettek egy-egy kisebb ajándékot).

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért van böjt húsvét előtt?

Mély vallású keresztény emberek körében igen elterjedt, hogy húsvét előtt negyven nappal böjtölni kezdenek, Krisztus ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.