Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan ünnepeljük az Adventot?

Hogyan ünnepeljük az Adventot?

Mi is az Advent? Advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal veszi kezdetét és karácsony első napjáig tart tart. Eredete a IV. századig nyúlik vissza. Az akkori pápa, VII. Gergely négy vasárnapban határozta meg a számukat. Az első nap mindig november 27. és december 3.-a közé esik, majd az utolsó vasárnap december 18 – 24.-e között van. A szó jelentése amúgy eljövetelt jelent. A 19. század óta szokás, hogy Advent vasárnapjaira egy koszorút készítenek, amelyen 4 gyertya van ami a 4 vasárnapot szimbolizálja. Elődje egy hasonló „koszorú” volt, csak ott 23 gyertya szerepelt, minden napon gyújtották és egy hatalmas szekérkeréken volt. Manapság általában fenyőágból készülnek ezek a koszorúk.

Lehet venni is őket, vagy saját kezűleg is készíthetünk, ami kemény munka árán szép is lehet, majd erre a koszorúra helyezik rá a 4 gyertyát. A koszorúk általában kör alakúak. Általában vasárnap este gyújtják meg vagy azt előző este, és minden egyes hét elteltével újabbat. A gyertyáknak különféle jelentése van, így 4 gyertya 4 fogalom: a hit, remény, szeretet és az öröm. Ezek a vallás szempotjából nézve (kereszténység természetesen) egy-egy emberre utalnak. A hit Ádámra és Évára, hiszen Isten nekik ígérte meg elsőnek a megváltást. A zsidó népek akik közül származik a Messiás, ez a reményt szimbolizálja.

Keresztelő Szent János Jézus eljövetelét prédikálta el az embereknek és eközben szeretetet öntött az embereknek a szívébe. Szokás ilyenkor az Adventi naptár ami december elsejétől számítva karácsony napjáig van beszámozva és minden egyes szám egy-egy ajándékot rejt (a boltokba kaphatóak csokit, a házilag készítettek egy-egy kisebb ajándékot).

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan legyen egészséges az ünnepi menü?

A karácsony remek alkalom arra, hogy felrúgjuk a fogyókúránkat, általában ilyenkor az emberek többsége hajlamos …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük