Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan ünnepeljük a húsvétot?

Hogyan ünnepeljük a húsvétot?

A húsvétról tudjuk, hogy keresztény ünnep, amikor is hazánkban Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük, ám ezen felül a tavasz beköszöntét is jelenti. Szinte az egész világon ünneplik a húsvétot valamilyen formában, ám különböző országokban más-más jelentése van.
Vegyük hát sorra, Magyarországon mely hagyományok jellemzőek ilyenkor.

A locsolkodás.
A húsvét közeledtével talán a legtöbb ember a locsolkodásra gondol először, de a hölgyek mindenképpen. Ez úgy zajlik, hogy húsvét hétfő napján a fiúk fognak egy vödör vizet és beleborítják a lányok nyakába, de manapság már bevett szokás pár csepp kölnit locsolni a hölgyek feje búbjára is. Nem ritka, hogy az ifjonc lányok izgatottan várakozással készülnek erre, s a locsoló-versikéért cserébe csoki tojást ajándékoznak az ifjú lovagoknak.
Tartalmi lényege a víz megújító, felfrissítő erejére vezethető vissza, így a mondás szerint azért locsolják meg a lányokat, hogy azok el ne hervadjanak!

Tojásfestés.
Mindenki ismeri a technikát: az érintetlen tojás héját kiszúrjuk a tetején és az alján egy tűvel, majd óvatosan kifújjuk belőle a sárgáját. Amikor ez megtörtént fogunk egy ecsetet, néhány színes festéket (ügyesebbek használhatnak szalvétát és egyéb kellékeket a díszítéshez) és neki is eshetünk a legkülönfélébb mintázatú színpompás tojások gyártásának. Kisiskolákban, óvodákban rendszerint szokás, ha áthúzunk a tojáson egy madzagot otthoni díszítésnek is tökéletes. Igazi tojás helyett használhatunk műanyagot is, vagy festhetünk kerámiából, agyagból kialakított tojásformát.
A tojás a termékenységet szimbolizálja, a hagyományos pirosra festett tojások színe pedig Jézus Krisztus testét jelképezi.

Ételek és barkaág.
A húsvétvasárnapi ebédet a 40 napos böjt időszaka előzi meg. A böjt alatt a hívők nem esznek húst, ezzel emlékezve Jézus 40 napos sivatagi böjtjére. Mikor ennek vége van, sonkával, főtt tojással, bárányhússal rakott tányérok alatt roskadozik az ünnepi asztal. A barka ág, mellyel ilyenkor az asztalt díszíthetjük szintén fontos húsvéti szimbólum, s a húsvéti nyuszi ugyancsak a termékenységet engedi szimbolizálni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük