Kezdőlap » Karácsony » Hogyan Ünnepel a Keresztény ember?

Hogyan Ünnepel a Keresztény ember?

A Karácsonynak tulajdonképpen eltérő jelentése lehet. Valakik csak azért várják, mert kötelező ünnep, ilyenkor nem kell menni dolgozni, lehet pihenni, kirándulni stb., mások kifejezetten gyűlölik az ilyenkor felszaporodó sokaságot, a tömeget valamint a készülődést, sütés-főzést, valakik szeretetből ajándékokat vásárolnak szeretteiknek, megint mások egymással vetélkednek, hogy kit tud drágább ajándékot venni a másiknak és létezik az Ünnep vallási oldala is.

A keresztények ilyenkor Jézus születését ünneplik. Az ünnepre való felkészülés az Adventtel kezdődik. Advent első vasárnapja a keresztény hagyományok szerint az új egyházi év kezdete is. Szent András ünnepéhez legközelebbi vasárnaptól a megváltó Krisztus születésnapjáig, vagyis dec. 25-ig eltartó időszak a Karácsonyra történő előkészület ideje.

A felkészülés a roratevel folytatódik, mely hajnali misét jelent. Ilyenkor a pap ünnepi misét celebrál, mely az átlag misétől eltérően hamarabb kezdődik, általában reggel 6 óra és 7 óra között, de valahol még hamarabb. A rorate advent első vasárnapjától Karácsony első napjáig tart, a hívők így tisztelegnek Jézus édesanyja Mária előtt és így fejezik ki vágyukat Jézus eljövetele irányt. A hívő ember többek között a rorátékon való részvételen készíti fel magát Jézus méltó fogadására, a Karácsony ünnepére.A hajnali misék, a kivilágított templomok különleges hangulatot teremtenek a hívőknek.

“Harmatozzatok, égi magasok!
Téged vár epedve a halandók lelke
Jöjj el édes Üdvözítőnk”

A rorate kezdetekor ezzel az énekkel kezdődik az Istentisztelet. Szentestén az éjféli misék általában igen felemelőek, ilyenkor a templomok általában tömve vannak, nagyon sok olyan érdeklődő is részt vesz ezen a misén a lelki feltöltődésük miatt, akik máskor nagyon nem gyakorolják a vallásukat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük