Kezdőlap » Kert » Hogyan ültessünk ellenálló szegénynövényeket?

Hogyan ültessünk ellenálló szegénynövényeket?

A szegélynövények nem kizárólag a talajszintre ültethetők, ők is jobban érzik magukat, ha dús, komposztos talajt kapnak emelt ágyásokban. Alakítsuk ki az ágyásokat úgy, hogy téglából, kövekből, raklapból vagy más anyagból 30-40 centiméter magas, 20 centiméter belső szélességű, fal jellegű ágyást építünk. A belsejét megtöltjük gallyakkal, nyesedékkel, komposzttal és kerti földdel, majd ebbe vessük vagy ültessük a kiválasztott növényeket. Az ilyen emelt ágyásokból gyakorlatilag egész falat fel lehet húzni, például tyúkok, csirkék elválasztására sokkal elegáns megoldás, mint egy egyszerű drótháló.
Az ágyásba ültessünk ellenálló, szárazságot is tűrő növényeket, amelyek szeretik a sok fényt és dúsan virágoznak. Ha hasznos növényt szeretnénk, akkor válasszuk a körömvirágot vagy a büdöskét. Előbbinek gyógyhatású hatóanyagait tudjuk hasznosítani, utóbbinak pedig ételek színezésére használhatjuk a szirmait. Emellett mind a kettő kitűnően távol tartja a közeléből a zöldségeket károsító rovarokat. Ültethetünk az ágyásokban dúsan egymás mellé krizantémot is. Ezek a növények nem nőnek túl magasra, ha 40 cm-es ágyással számolunk, akkor a növények végül 70-100 cm-es magasságig fognak takarni, ez már bőven elég a baromfik visszatartására. Arra ügyeljünk, hogy a választott növények bár lehetnek tarkák, de lehetőleg ne legyen összevissza a magasságuk, az elég kaotikus hatást kelt.
Ha a növények szára zavaróan kilóg, akkor a fal szélére telepítsünk olyan sziklakerti talajtakarókat, amelyek elvonják a figyelmet, például varjúhájat, meténget vagy kövirózsát. A fal egyes részeit rusztikussá, öreges hatásúvá tehetjük, ha mohát telepítünk rá, ami mohafestékkel nagyon könnyű dolog.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük