Kezdőlap » Hobbi » Hogyan újítsunk fel régi székeket?

Hogyan újítsunk fel régi székeket?

A házi barkácsolgatás nagyon hasznos dolog. Egyrészt sokat lehet spórolni, ha nem új székeket vásárolunk alsó hangon 10-15.000 forintos darabáron az ebédlőasztalhoz, másrészt néhány hétre gondoskodtunk a szórakozásról, hobbiról, és nem is drágán.
A legjobb, ha már eleve megvannak azok a székek, amiket rendbe kéne tenni, de ha frissen kell berendezni egy lakást, akkor könnyen találhatunk alkalmas bútorokat bolhapiacokon és netes használt holmis hirdetések között. Így simán hozzájuthatunk 5-6 székes szettekhez annyiért, amennyit egyetlen újra költöttünk volna. A felújítás költségeire sem kell többet szánni, mint még egy szék ára, sőt.
Az első tétel némi csiszolópapír, amivel megtisztítjuk a székeket. Ha volt rajta ülő- és/vagy hátpárna, akkor feszegessük le a rögzítő szögeket vagy tűzőgép kapcsokat és távolítsuk el a matracot. Ha nem nagyon szakadt vagy foszlott, akkor mossuk ki, később visszakerülhet rájuk.
Ellenőrizzük le a székek stabilitását. Fémkeretekkel valószínűleg nem lesz gond, a fa székeknél viszont kilazulhatnak az illesztékek, ezeken a részeken csavarjunk be néhány méretes, hosszú csavart. Ez évekkel hosszabbíthatjuk meg a bútor élettartamát.
Festés előtt kezeljük le a felületeket. A fém bútorokat rozsdagátló alapozóval, a fákat pedig szúölő szerekkel. Ezután következik a végleges festés. Miután a festék megszáradt, szereljük vissza az ülőrészeket. Ehhez először párnázzuk ki szivaccsal a felületet, majd egyenletesen feszítsünk rá egy textildarabot.

A széleket kékfejű szöggel rögzítsük. A legnagyobb tétel a felújítás költségei között új bútorszövetet vásárolni. Ezt a legtöbb bútorboltban rendelésre hoznak, 2-3.000 forintos négyzetméter áron már nagyon szépeket lehet kapni. Vágjunk ki az ülőfelületnél valamivel nagyobb darabot, és rögzítsük kékfejű szöggel az előző, vékonyabb textildarab fölött. Ezután helyezzük vissza az ülőkét a keretbe, és rögzítsük csavarokkal. Ha az ülőfelületet eredetileg nem is lehetett leemelni, akkor még ezt a lépést is megspóroltuk. Így néhány kellemes délután eltöltésével teljesen új ebédlői garnitúrát készítettünk el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük