Kezdőlap » Lakberendezés » Hogyan újítsunk fel régi bútorokat?

Hogyan újítsunk fel régi bútorokat?

Mostanában nagyon divatos a reuse, recycle, repurpose hármasa, aminek a lényege, hogy ne csak újrahasznosítsunk, hanem amit lehet, használjunk újra, esetleg úgy, hogy más funkciót adunk neki.
Általában hagyatékból vagy lomtalanításból származhat rengeteg olyan bútor a háztartásban, ami kis fantáziával egy komplett új berendezési szetté alakítható.
Ehhez a legfontosabb, hogy mérjük fel az igényeinket, és mérjük azt a rendelkezésre álló darabokhoz. Bátran legyünk kreatívak, és gondoljunk arra, hogy egy régi komód nagyszerűen tarthatja majd a mosdókagylót a fürdőben, régi kanapépárnákból puffok készülhetnek egy barátságos üldögéléshez vagy a gyerekek játszósarkába.
Mindig vegyük figyelembe a minőséget. A legkönnyebb felhasználni a valódi fát, de akkor sem kell kétségbe esni, ha valami bútorlapból készült: különösen a régiek ebből az anyagból is nagyon masszívak, és nagyszerűen festhetőek, bár a vágásukat, más alakban való újraépítésüket nem szokták ajánlani házi körülmények között.
Ha vannak sérült területek, például ázások, égések, törött, kopott sarkok, élek, akkor az feltétlen javításra szorul, mielőtt a valódi átalakításba fognánk. A hullámos, felázott részeket távolítsuk el, a puha, égett területet kaparjuk ki, az anyagot pótoljuk faragasztóval. Száradás után következhet a festés. Mindig vegyük figyelembe, ha forró helyen (pl. kémény, radiátor közelében) vagy vizes, párás helyen használjuk a bútort. Ezekhez érdemes a tartós hatás érdekében speciális festékeket választani.
Ne feledkezzünk meg a nyitó-záró mechanizmusok javításáról sem: távolítsuk el a rozsdát, egyenesítsük ki az elhajlásokat, olajozzuk a nyikorgó részeket. A fogantyúkat cseréljük vagy fessük.
A sokféle, különböző bútorból egységes szettet varázsolhatunk, ha a színek vagy bizonyos visszatérő minták megegyeznek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan használd ki a szoba sarkát?

Egy szoba bebútorozásánál rendszerint elérkezünk a legkritikusabb részhez és ez a sarok! Az igazából nem …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük