Kezdőlap » Házfelújítás » Hogyan újítsuk fel a nyílászárókat?

Hogyan újítsuk fel a nyílászárókat?

Tavasszal, az első igazán jó idők beköszöntével felmerülhet, hogy ne csak simán megpucoljuk az ablakokat a nagytakarítás alkalmával, hanem azonnal újítsuk is fel őket. Nagy falat, és sok munkával jár, valószínűleg többel, mintha cseréljük a nyílászárókat, viszont olcsóbb annál, és hatásos lehet, ha nem olyan szörnyen rossz az ablakok hőátbocsátási tényezője.
A legkönnyebb dolgunk a régi faablakokkal van ilyenkor, mivel a fa házi eszközökkel is könnyen munkálható.
Először térképezzük fel a nyílászárók állapotát. Vizsgáljuk meg a festéket a belső és külső oldalon is, figyeljük meg a keret és az üveg találkozásánál lévő kittet, nézzük meg, nincs-e valahol elvetemedve a fa, és alaposan vizsgáljuk át a zárszerkezetet is. Az eredménytől függ, hogy mennyi időbe és munkába fog kerülni a felújítás.
Ha nagyon rossz a helyzet, és egészen a nulláról kell indulni, akkor emeljük le az összes ablakszárnyat. Pattintsuk ki a töredezett kittet, akár az üvegtáblát is kiemelhetjük, így könnyebb lesz dolgozni. Hőlégfúvó segítségével kaparjuk le az összes festéket, ne csak a keretekről, hanem a falban lévő tokról is. Ha kell, emeljük ki a zárszerkezetet és tisztítsuk meg a rozsdától, olajozzuk meg. Ha a fa elvetemedett, akkor gyaluval egyenesítsük ki, vagy vigyük asztaloshoz, aki elvégzi ezt a munkát.
A festéshez használjunk erre való, időjárásálló festéket. Száradás után helyezzük vissza az üvegtáblákat, rögzítsük őket üvegezőszeggel, majd kittel. A kereteket csak a teljes száradás után akasszuk vissza a zsanérokra. Próbáljuk ki, hogy megfelelően záródnak-e, sehol se legyen rés. Ha az eredmény nem tökéletes, még mindig lehet korrigálni rajta huzatzáró gumicsíkokkal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kérjünk árajánlatot?

Egy házfelújítás rengeteg pénzbe kerül. Minél több az elvégzendő munka, annál többe. Épp ezért nagyon …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük