Kezdőlap » Szilveszter » Hogyan tűnt el a petárda a szilveszter világából?

Hogyan tűnt el a petárda a szilveszter világából?

A petárda sokak számára még pár évvel ezelőtt a szilveszter alap kelléke volt, azonban mára már szó szerint tilos ilyen eszközöket használni, aki mégis megpróbálja azt bizony több százezer forintos büntetés érheti, vagy éppen akár több hónapos börtönbüntetésre is számíthat.
A petárda eredetileg Japánból származik, de mégis szülőhazájának Kína tekinthető. Már a 800-as években több helyen alkalmazták ünneplésekkor a petárdát, amit egyszerűen csak durranó rudacskának neveztek. Európába a spanyol felfedezők hozták be először ezt a terméket, amit sokszor a háborúk folyamán is használtak az ellenség megtévesztésére. Az 1980-as évek közepétől terjedt el világszerte a használata, mint szórakoztató kellék, azonban Amerikában a ’90-es évek közepére már be is tiltották, mivel több száz baleset történt miatta egy new yorki szilveszter során. Európában a fő forgalmazója a petárdáknak Lengyelország, és Szlovákia lett, ahol egy olcsóbb puskapor technológia kifejlesztésének köszönhetően, akár már „pár forintért” meg lehetett venni a kis durranó rudacskákat.
Hivatalosan Magyarországon sem lehetett használni őket a szilveszterek folyamán, azonban 1990, és 2000 között szinte minden szilveszterezőnek alap kelléke volt. A petárda árnyoldala Magyarországot sem kerülte el, mivel a sokadik baleset hatására Magyarország is úgy döntött, hogy hatalmas bírságot szab ki azokra az emberekre, akik ilyen eszközöket használnak, így 2013 szilveszterén is, aki eldob egyetlen egy petárdát is akár, az biztosan számíthat egy 15 ezer forintos minimum bírságra. Gondoljunk bele, hogy végül is nem egy olyan veszélyes dologról van szó, azonban sajnos a sok buta ember miatt a petárda megítélése sokat romlott, így ma már mindenki „a megbízhatóbb” tűzijátékot használja, ami szintén ugyanúgy okozhat balesetet, ha valaki olyan kezébe kerül, aki nem megfelelő célra használja.
A petárdát akármennyire is büntetik, soha nem lehet lesz teljes mértékben kizárni a szilveszter hangulatából, mivel már több mint ezer éve ennek az ünnepnek az alap szórakoztató kelléke.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük