Kezdőlap » Karrier » Hogyan tűnjünk ki a munkaerőpiacon?

Hogyan tűnjünk ki a munkaerőpiacon?

Sajnos mostanában olyan időket élünk, hogy a munkanélküliek száma igencsak nagy, így sok százan, ezren igyekeznek megtalálni a helyüket a munka világában. Ez közel sem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre tűnik.

Vannak, akik legyintenek, hogy ,,Ó, csak egy önéletrajzra van szükség és már megy is minden a maga útján!” De jó is lenne, ha tényleg csak ebből állna manapság a munkakeresés!
Ha már tisztában vagyunk a képességeinkkel és rendelkezünk a célok eléréséhez alkalmas képesítéssel, valamint megvan a pontos munkakör is, amelyet szeretnénk betölteni, nincs más hátra, mint benyújtani a lehető legtöbb helyre a jelentkezésünket.

Az első és legfontosabb: az önéletrajzhoz minden esetben csatoljunk motivációs levelet, akkor is, ha nem kérik kifejezetten. Mostanában arra kell törekednünk, hogy az önéletrajzunk rövid és lényegre törő legyen, így személyiségünkről szinte semmilyen képet nem kap a munkáltató. Ahhoz, hogy ne vesszünk el a többi sablon önéletrajz között jelentősen hozzájárulhat a motivációs levél. Ebben nyugodtan felsorolhatjuk hobbijainkat, személyiségünk pozitív jellemzőit, így már egy ember képe rajzolódik ki rólunk a munkaadó fejében és nem csak egy A/4es papírlap betűkkel tele írva.

Természetesen kiemelhetjük magunkat az önéletrajzunk segítségével is, így duplán rögzíthetjük pályázatunkat a jelentkezéseket válogató fejében. Az első és legfontosabb, ami már említve volt, hogy lényegre törő, rövid, lehetőleg vázlatpontos dokumentumot nyújtsunk be. Nagyon megkönnyítik már a helyzetünket az interneten található sablonok, amelyekbe szinte csak be kell helyettesíteni az adainkat. Jellegzetessé tehetjük az önéletrajzunkat például halvány lapszínezéssel (halványzöld/kék háttér stb.), a betű vastagság, méret és stílus gondos megválasztásával és egy bizalmat keltő fotó csatolásával.
Minél eltérőbb a motivációs levelünk és önéletrajzunk a tömegétől, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a más pályázókkal kialakult esélyegyenlőség esetén a mi jelentkezésünkre fognak a leginkább emlékezni és ez pozitív élményként elősegítheti a kiválasztásunkat.

Természetesen nincs tökéletes recept arra, hogy mégis hogyan pályázzunk meg egy –egy adott állást, de az biztosan kijelenthető, hogy mértéket tartva, de mégis kitűnve a tömegből jelentősen megnöveljük saját esélyeinket a munkakör betöltésére.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanuljunk könnyen idegen nyelvet?

Idegen nyelvtudásra a legkülönfélébb okok miatt lehet szüksége az embereknek. Van, aki csak hobbiból tanul …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük