Kezdőlap » Hobbi » Hogyan tudunk biztonságosan vésni?

Hogyan tudunk biztonságosan vésni?

A vésés egy nagyon szórakoztató hobbi, melyben nagyszerűen ki tudjuk élni a kreativitásunkat. Tudnunk kell viszont, hogy a megfelelő ismeretek és óvintézkedések nélkül a vésés egy rendkívül veszélyes elfoglaltság. Azonban mindössze néhány alapvető szabályt kell csak betartani ahhoz, hogy biztonságosan tudjuk végezni ezt a hobbit.
Ügyeljünk arra, hogy mindig éles vésőt használjunk. Ha a vésőnk tompa, köszörűkő segítségével élezzük meg. A vésőt a kő felületével párhuzamosan tartsuk, néha kicsit mozgassuk el oldalsó irányba is. Ez nem csupán azért fontos, hogy a megmunkált anyag minél tetszetősebb képet mutasson a munka végén, hanem azért is, mert egy tompa szerszám sokszor nagyobb kárt tud okozni bennünk baleset esetén, mint egy éles. Munka előtt az is érdemes megvizsgálni, hogy a vésőnk éle egyenes-e. Ha igen, bátran dolgozhatunk vele, ha viszont görbe, ajánlatos kiegyenesíteni – ez köszörűkő segítségével könnyen megoldható, igaz, hosszabb időt is igénybe vehet –, vagy lecserélni egy másikra.
Vésés közben az anyagot mindig megfelelően rögzítsük. Ezt a legkönnyebben pillanatszorítókkal tudjuk megoldani, az anyag hosszától függ, hogy hány darabra lesz szükségünk belőle. Rendkívül fontos, hogy saját magunk irányába sohase véssünk.
Ügyeljünk arra, hogy ne üssünk túl nagyokat a vésőre, inkább több apróbb ütéssel irányítsuk munka közben. Ez két okból is lényeges. Egyrészt az anyag könnyen megrepedhet egy erős ütéstől, és a véső is kimozdulhat, ez pedig nagyon könnyen balesethez vezet. A fenti kockázati tényezők akkor is fent állnak, ha a vésőt egy hirtelen rántással húzzuk ki az anyagból, így ettől a módszertől is tartsuk távol magunkat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük