Kezdőlap » Ház karbantartás » Hogyan tisztítsuk a kapszulás kávéfőzőket?

Hogyan tisztítsuk a kapszulás kávéfőzőket?

Napjaink egyik modern, és újdonságnak számító háztartási eszköze a kapszulás kávéfőző, ami leginkább akkor könnyíti meg a dolgunkat, ha több különféle ízű kávét szeretnénk lefőzni. A gépek többsége hasonló elven működik: a víztartályból kiszivattyúzza a vizet, a belső részben felmelegíti, és forró víz vagy forró gőz formájában átpréseli az átlyukasztott kapszulán. Az elkészült kávé a készülék alatt elhelyezett csészébe csurog. A csésze alatt kis tálca van a lecsöpögő maradék számára.

Több kritikus hely is van a készülékben, ami rendszeres karbantartást, tisztítást igényel. A legkönnyebb a dolgunk talán a kapszulatartályokkal. Bár ezekben csúnya, sötét, sűrű maradék kávélé gyűlhet össze, a gyűjtőtartály hamar megtelek, és a rendszeres ürítés miatt biztos, hogy kihúzzuk a helyéről. Ez elmosása általában nem nehéz, a belsejéhez viszonylag könnyű hozzáférni. Érdemes akár mosogatógépben is mosni, hogy a kis sarkokat is kitakarítsuk.
Egy fokkal problémásabb a víztartály, mivel ez előfordul, hogy keskeny, a kezünk nem is igazán fér bele. Szintén optimális a mosogatógépben való mosása, szükség esetén viszont akár egy üvegmosó kefe is megfelel. A tartály általában vízköves, ezt ecettel, citromlével próbáljuk eltávolítani. A gép elhelyezésekor ügyeljünk, hogy a tartályt ne érje napsütés, mert könnyen algásodni kezdhet a víz.

A legnagyobb gondot a készülék belsejében lévő csövecskék jelentik. Ezek is könnyen bevízkövesednek, közvetlen takarításukra azonban nincs lehetőség. Használjunk tisztító kapszulát, vagy ha erre nem akarunk pénzt kiadni, nagyon jó hatása lehet, ha a tartályba kevés vizet és citromlevet töltünk, és az egészet átfőzetjük a gépen. Ismételjük ezt addig, amíg az eredménnyel elégedettek nem vagyunk, majd főzessünk le a géppel legalább 1-2 liter teljesen tiszta vizet. Ez kitisztítja a gépből a maradék citromlevet, amit nem lenne jó, ha a kávénkban éreznénk utána.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan vásároljunk télire tűzi fát?

Manapság a tél beállta előtt vagy az év bármely szakában az emberek igyekeznek a téli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük