Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan „tetováltassuk”fogainkat?

Hogyan „tetováltassuk”fogainkat?

A modern orvostudomány évek óta alkalmazza az elektronikus tetoválást. Segítségével nyomon követhetők a szervezet különféle paraméterei, például a vécukorszint, a vérnyomás vagy a szívritmus. És most a fogtetoválás.
A száj nagyon kiterjedt és összetett ökoszisztémát képvisel,, amit elsősorban különböző baktériumok alkotnak. Részletes tanulmányozásával jelenleg is számos kutatócsoport foglalkozik, szerte a világon. Ám a mikrobiológusok tevékenysége nem öncélú; segíthet az olyan ellenfelekkel szemben, amelyek a fogszuvasodást vagy a paradentózist okozzák.Szájüregünk egyfajta átjáró, két világ között, és mint bármely más határ: vonzza a betolakodókat.
Bár a szájüregproblémák megelőzésének számos módja létezik (elsősorban rendszeres szájhigiéné), a tudósok újabb és újabb fejlesztéseken dolgoznak.
Most éppen az anyagtudomány világában nagyon népszerű anyagot használ fel. Különleges szerkezetű szénről, a grafénről van szó, ami számos egyedülálló tulajdonsággal rendelkezik- a rendkívüli szakítószilárdságtól kezdve az elektromos vezetőképességig.
Egy ilyen biológiai szenzorokkal ellátott grafénrácsot egy vékony és átlátszó rétegre „nyomatják”, ezért közelről nézve tetoválásra emlékeztet.
A selyem bizonyos idő elteltével feloldódik, tehát a grafénréteg közvetlenül a fogzománchoz tapad. Hogy az egész úgy működhessen, ahogyan kell, a kutatók mindehhez hozzáadtak egy elektromos hajtású, parányi készüléket, indukciós tekerccsel és elektródákkal. A készülék a kiválasztott baktériumfajok jelenlétéről szerzett adatokat vezeték nélküli sugárzással továbbítja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük