Kezdőlap » Házépítés » Hogyan tervezzünk üvegházat?

Hogyan tervezzünk üvegházat?

Üvegházat a leggyakrabban a trópusi, egzotikus növények bolondjainál láthatunk Magyarországon, pedig rajtuk kívül is szinte bármely család ki tudná használni az előnyeit.
Az üvegházak tervezésénél elsősorban mindig a célt kell figyelembe venni. Érdemes azt is ezek közé venni, hogy a ház hőháztartásához is hozzájáruljon az új építmény. Így persze építési engedély köteles lesz, de érdemes rászánni a kicsit nagyobb összeget, mivel a ház déli falához illesztett, megfelelő dőlésű falakkal és tetővel ellátott üvegház télen jelentős fűtésköltségtől kímélhet meg minket. A felületeket úgy kell tervezni, hogy télen, mikor a nap alacsonyabb pályán jár, a napsugarak beesési szöge az oldalfalakra épp derékszögű legyen. Ez attól függ, milyen szélességi fokon élünk. Magyarországon úgy kell kalkulálni, hogy az üvegház déli oldalfala a függőlegestől kb. 20 fokkal eltérve befelé dőljön. Így télen a nap maximális energiáját hasznosítja, nyáron viszont a legtöbb meleget visszaveri, és sokkal kevésbé melegszik fel. A tető a túlsó irányban inkább viszonylag lapos kell, hogy legyen, a lejtése viszont legyen elegendő a csapadék távozásához, hogy ne terhelje meg a szerkezetet. A tető készüljön sötét, fényvisszaverő, befelé pedig árnyékoló anyagból, ez szintén azt segíti elő, hogy nyáron kevésbé melegedjen fel az épület.
Feltétlen gondoskodni kell megfelelő szellőzésről, mivel az üvegházban elhelyezett növények és az öntözővíz jelentősen párolog, így gond nélkül lehet a páratartalom akár 90-100% is. Ez kedvez a különféle betegségeknek, rothadásnak, és könnyedén károsíthatja a növényeket. Szellőztetésre még télen is szükség van! Erre az időszakra el kell tudni választani a lakóteret az üvegháztól, hogy a lakás ne hűljön ki.
Az alapterületet úgy érdemes kiszámítani, hogy el lehessen helyezni asztalt és székeket is, esetleg egy napozóágyat, hogy már az első januári bágyadt napsütést is élvezni tudjuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Családi ház koszorú elkészítése és tetőtéri falazás

A családi házunk építésének ez már a sokadik lépése, hiszen azután, hogy előkészítettünk mindent, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük