Kezdőlap » Házfelújítás » Hogyan tervezzünk tág tereket?

Hogyan tervezzünk tág tereket?

Az utóbbi időben nem megy valami jól az építőiparnak, sokan tehát inkább az örökölt, vagy olcsón megvásárolt régi házakat, lakásokat újítják fel. Ezeknek egy rossz tulajdonsága, hogy jellemzően túl sok a szoba, amelyeket egy egyébként haszontalan folyosó köt össze, közösségi tér vagy tágas konyha, étkező pedig ritkán van bennük. A mai divat ezzel szemben a tág, amerikai típusú nappali, ahol a család együtt töltheti azt a kevés időt a nap végén, ami marad a munka, iskola, utazás után, a hálószobákat jellemzően alvásra, öltözködésre használjuk mostanában.
A nagy tér létrehozásához gyakran falakat kell bontani vagy mozgatni, esetleg feláldozni az előszobát vagy egy hálót. A bontási munkálatok előtt mindenképp érdemes érdeklődni az illetékes építési hatóságnál, hogy mire kötelező engedélyt kérni.
Ha a tér méretezésén túl vagyunk, vagy nincs lehetőség ilyesmire, akkor azzal kell dolgozni, ami van. Mindenképp figyelembe kell venni a helyiség tájolását, az ablakok számát, a bejövő fénymennyiséget. Minél világosabb a szoba – és ehhez a festést is felhasználhatjuk – annál tágasabbnak hat. Ha kicsi a hely, csak kevés bútort használjunk, de azok célirányosan a közös tevékenységeket szolgálják, például étkezőasztal, kanapé. Ne foglaljuk a helyet komóddal, tálalószekrénnyel, jó ötlet lehet viszont egy munkasarok beállítása, hogy az otthonról dolgozó szülők egy térben lehessenek a kisgyerekekkel.
Szintén tágítják a teret a tükrök, érdemes viszont megszabadulni az oszlopoktól, a túl nagy méretű növényektől és a függönykarnistól is. Ez utóbbi, különösen a régi házakban az ablaktól gyakran 30-40 cm-re lóg, általában földig, és ezzel súlyos négyzetmétereket foglal el, nem is szólva a fényről, ami nehezebben jut be a szobába. Helyettesítsük inkább textil árnyékolókkal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ellenőrizzük a kiadásokat?

A felújítás költségei ritkán állnak meg hat számjegynél, ahhoz már igazán nagyon ügyes spórolónak kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük