Kezdőlap » Kert » Hogyan tervezzünk burkolatot a kertbe?

Hogyan tervezzünk burkolatot a kertbe?

Nagyon sok olyan kertes ház van, ahol – sajnálatos módon – a telek nagy részét füvesítés helyett inkább leburkolják. Vannak már olyan országok, ahol a magánszemélyeknek ugyanúgy be kell tartaniuk a telekmérethez képest bizonyos zöldfelület méretet, ellenkező esetben plusz adót kell fizetniük. Szerintem ez nagyon jó ötlet, mert – bár könnyebb tisztán tartani egy nagy betonfelületet, hosszú távon mégis kifizetődőbb, főleg társadalmi, környezeti szinten a füvesítés, növényesítés.
Vannak persze olyan helyzetek, ami miatt muszáj bizonyos területeket leburkolni. Ilyen például a kocsibeálló létesítése, ami, ha simán csak füvesen, pláne, ha füvesítetlenül hagyják, ferde területen nagyon tud csúszni, rosszabb esetben el is ássa magát a kocsi. A durva betonozás helyett ilyenkor még mindig szebben mutat a térkövezés a feltétlen szükséges, de azért biztonságos szélességben. Hasonló a helyzet az úszómedence, indokolt esetben a kerti tó szélén is.
Térkövekből teraszféleséget is kialakíthatunk, illetőleg kis tereket elrejtett zugokban. Az ezekhez vezető utaknak nem kell méternyi széles, teljesen tömör betonjárdáknak lenniük, helyette használhatunk térkövet vagy tipegőket, esetleg kavicsmozaikot is kirakhatunk, ami nagyon jól mutat.
A fennmaradó területen kialakíthatunk alacsony vagy emelt ágyásokat, fásíthatjuk a területet, ami pedig visszamarad, annak legalább egy részét füvesítsük. A fűterület nagyon fontos a gyerekek és az állatok számára is. Gondoskodjunk olyan zugokról, ahol a kutyák tudnak hűsölni anélkül, hogy a szép füvet ásnák fel egy kellemes gödör érdekében. A térkövek, betoncsíkok, utacskák és fű arányát és színét alakítsuk a kert stílusához. Ha például inkább sivatagi jellegű kertet szeretnénk, akkor több kavicsot is lehet használni, de nem érdemes ebből kialakítani például a kocsibeállót.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kell kialakítani a helyes sövényformát?

Egy fásszárúakból álló sövény kialakítása nem éppen rövid figyelmet követelő feladat. A növény növekedési üteme …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük