Kezdőlap » Házfelújítás » Hogyan tervezzük meg a teraszunkat?

Hogyan tervezzük meg a teraszunkat?

Ha szeretnénk egy kellemes, kiülős résszel kiegészíteni a házunkat, kézenfekvő, hogy szóba kerül a terasz építése. Hogy ehhez mekkora terület kell, azt könnyen kalkulálhatjuk rajzokon. Próbálkozhatunk kézzel rajzolt vázlattal is, de talán egyszerűbb különféle alaprajztervező programokkal. Akinek van Google accountja, az pár kattintással hozzáférhet a Floorplanner ingyenes, alap verziójához.
A legegyszerűbb, és talán legolcsóbb megoldás, ha alapanyagul fát használunk. Az első támasztékot a mester a házfalra fogja felfúrni a megfelelő magasságba, a többi vízszintes elemet pedig a talajra helyezi, vagy ha magasítani kell, akkor előre leásott és rögzített oszlopokra teszi. Ha a váz elkészült, már csak a padlólapokat kell felerősíteni, majd – ha szeretnénk – akkor korlátot is építhetünk. Építéskor ügyeljünk rá, hogy a padló enyhén kifelé lejtsen, hogy az esővíz le tudjon folyni anélkül, hogy a ház falát károsítaná. A faanyagot kezeljük le kültérre szánt lazúrral vagy olajjal, és később is évente ellenőrizzük le a fa állapotát.
Vegyük figyelembe, hogy a házfalhoz közvetlenül csatlakozó terasz építése bejelentés köteles építési tevékenység, ha a talajtól egy méternél magasabbra emelkedik, két méter fölött pedig egyszerűsített építési engedélyezési eljárás vonatkozik rá. Ha a terasz fölé előtetőt is szeretnénk, akkor az másfél méter kinyúlásig nem számít bele a telek beépítettségébe. Építési engedély akkor nem kell, ha a tető kinyúlása nem éri el a két métert, a lefedett alapterület pedig a 25 négyzetmétert.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ellenőrizzük a kiadásokat?

A felújítás költségei ritkán állnak meg hat számjegynél, ahhoz már igazán nagyon ügyes spórolónak kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük