Kezdőlap » Házfelújítás » Hogyan tervezzük meg a leendő üvegházunkat?

Hogyan tervezzük meg a leendő üvegházunkat?

Egy üvegház megépítésének több előnye is lehet, nem kizárólag a növények teleltetése vagy a zöldségtermesztés. Amennyiben az üvegház ugyanis a lakóépület falához támaszkodik, a tél során jelentős mértékben besegíthet a fűtésbe a napenergia hasznosításával.
Ehhez olyan rendszert kell építeni, ahol az üvegfelületek a lehető legpontosabban a nap felé fordulnak az év leghidegebb időszakában. Már általános iskolában is tanultuk, hogy az évszakok kialakulásáért a Föld forgástengelyének dőlésszöge felelős, mivel így az év során hol alacsonyabb, hol magasabb a napfény beesési szöge adott területen. Azzal viszont számolni kell, hogy a legnagyobb hidegek nem december végén vannak, amikor a legkisebb a beesési szög, hanem inkább januárban és február elején (mivel időbe telik, amíg a légkör, a talaj, az óceánok és minden hőtároló teljesen lehűl). Az üvegház ferde üveg felelületei tehát a legjobb, ha a február közepén kb. 30 fok magasságban álló déli nap felé fordulnak, ezzel elérhetjük, hogy az üveg a lehető legnagyobb mértékben nyelje el a meleget télen, nyáron viszont, amikor a nap jóval magasabban áll, a felület sokkal kevesebb meleget nyel el.
Építsük úgy az üvegházat, hogy minél nagyobb felületen érintkezzen a ház déli falával, tehát inkább legyen 2×6 méteres, mint 3×4 méteres oldalhosszúságú. Az üvegfelületek illesztéseit szigeteljük gondosan, de emellett mindenképp gondoskodjunk nyitható ablakokról vagy ajtókról is, hogy a szellőzés is biztosított legyen. Egy ilyen rendszer sokban csökkentheti egy egyébként nem vagy nem jól szigetelt ház fűtésköltségeit is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Parasztház felújítása

A felújított parasztház kellemes otthonunk lehet. A vidéki és egyben nyugtatóként ható hangulat a tiszta, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük