Kezdőlap » Kert » Hogyan tervezzük meg a kocsibeállót?

Hogyan tervezzük meg a kocsibeállót?

Van olyan helyzet, hogy nincs garázs, vagy épp nem lehet használni, muszáj tehát az autóval a szabadban parkolni. Ha lehetséges, akkor inkább a kertet válasszuk erre a célra, ne hagyjuk az autót az utcán, így némileg biztonságosabb. A biztonság mellett a másik fontos tényező, hogy az időjárás minél kevésbé károsítsa az autót, ezért – ha a hidegtől nem is tudjuk óvni – valamilyen tetőfélét kell összehozni, ami elvezeti az esővíz nagy részét, és megakadályozza, hogy az éjjel hullott hó vagy ónos eső ráfagyjon az ablakokra.
Állandó, és a vizet teljesen elvezető tetőt a legegyszerűbb fából készíteni. A négy sarkon négy, cementtel körbeöntött fagerendát kell tökéletesen függőlegesen rögzíteni, majd erre vízszintes keret kerül szögletes gerendákból, erre építhetjük meg a tetőt. Ha nem klasszikus sátortető alakot tervezünk, akkor készítsük úgy, hogy az egész építmény enyhén lejtsen hátrafelé, így a víz le tud folyni, sőt akár kis ereszcsatornán keresztül a vízgyűjtőbe is vezethetjük. A hótól is könnyebb lesz megtisztítani.
Ha egyszerű növénysátort tervezünk, az is sok kártól óvhatja meg a gépjárművet. A dús lombú, nagy levelű, szintén hátrafelé vagy kétoldalra lejtő növénysátor is nagyszerűen elvezeti a vizet a levelek felszínén. Ha olyat választunk, amely télen is megőrzi a lombját, például borostyánt, vagy olyat, amelyiket nem kell metszeni, viszont nagyon sűrű ágrendszert növeszt, akkor a téli hó nagy részét is távol tarthatjuk.
Mivel a tetők a csapadékot oldalra vagy hátra vezetik el, fontos, hogy az egyre dagadó sár ellenére is ki lehessen állni a kocsival. A havat is könnyebb lesz eltolni, ha stabil kövezet van alatta, tehát célszerű nem a füvön parkolni, hanem a kocsi alá és a kiálló teljes hosszára legalább a keréknyomok alá térkövet lerakni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan gondoskodjunk a széncinkéről?

A széncinege a legnagyobb az európai cinegék között. Másik leggyakoribb faja a cinegéknek nálunk a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük