Kezdőlap » Kert » Hogyan tervezzük meg a palántázást?

Hogyan tervezzük meg a palántázást?

Sokan gondolják, hogy megéri otthon palántázni, de a helyes módszerekkel már kevésbé vannak tisztában, vagy nem boldogulnak el jól velük, ezért érdemes előre tájékozódni, lehetőleg még a magvásárlás előtt.
A tervezési szakaszban fel kell mérni, hogy mit szeretnénk látni a kertünkben és mennyi helyünk van rá. A pontosan kiszámolt növénymennyiséghez képest maximum 15-20 százalékkal több magot vessünk el palántának, ez kb. fedezi a növénypusztulás mértékét, illetve előfordulhat, hogy bizonyos magok rosszabb csírázási aránnyal bírnak, azt is kompenzálni lehet így.
Nem szégyen a bolti zacskókból sem csupán 4-5 magot elhasználni, ha ennyire van szükség. Ha több fajta paradicsomra vagy paprikára vágyunk például, akkor baráti, rokoni társasággal összeállva is megvehetjük a magokat, vagy lehetőség van a különleges magokat árusító őstermelőktől vásárolni.
Mindig ügyeljünk az egyes növények igényeire a hőmérséklet, fénymennyiség, vízellátás és persze a föld típusa tekintetében. Érdemes minden egyes magot valamilyen formában külön tartóba vetni, hogy a gyökerek ne keveredjenek össze. A műanyag edények mellett nagyon népszerűek a növényekkel együtt a földbe helyezhető és lebomló papír konténerek.
A vetés időpontját a kiültetés várható idejéhez képest határozzuk meg. Ha például május elsején akarjuk kiültetni a paradicsomot, paprikát, akkor vegyük figyelembe, hogy a paradicsomnak kb. 7-8 hét kell, hogy elérje a megfelelő méretet a palánta, a paprikának azonban kicsit több, 9-10 hét. Így mindig számoljuk vissza a magvetés idejét. A túl korán vetett magból a fényhiány miatt megnyúlt palánta lesz, vagy túl korán kezdi szűken érezni magát a tartóban, esetleg túl korán ültetjük ki, és elfagy egy hidegebb éjszakán.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük