Kezdőlap » Házfelújítás » Hogyan tervezzük a vízvezetékek olcsó átalakítását?

Hogyan tervezzük a vízvezetékek olcsó átalakítását?

A legtöbbször, ha fiatalok költöznek egy nem újépítésű házba, a felújítás során mindenképp szükség lesz a vízvezeték rendszer átalakítására.
Mint más esetekben, ebbe sem érdemes ész nélkül belevágni, hanem pontos terveket kell készíteni az elvárásokról, kiszámítani, mennyit tudunk a projektre szánni, majd ennek ismeretében egy vagy több szerelőtől árajánlatot kérni.
Az árajánlat – a Ptk. szabályozása szerint – ingyenes, viszont elképzelhető, hogy a szerelő kiszállási díjat vagy parkolási díjat fog kérni. Telefonon erre már előre kérdezzünk rá, és ha költségesnek tűnik, inkább keressünk olyan szakembert, aki teljesen ingyen méri fel a házat.
Az a jó, ha a szakember sokat kérdez: pontosan tudni akarja a zuhanyzó, mosogató, stb. helyét, a melegvízszerzési módszert, rákérdez a korábbi gondokra. Ilyenkor érdemes elmondani azt is, ha később napkollektort, szürkevíz hasznosítót vagy további, most üres helyiségekbe új szanitereket szeretnénk majd beépíteni (jellemzően tetőtér beépítés esetén).
Spórolni azon tudunk, ha a meglévő hálózatot a mester – úgy-ahogy – újra tudja hasznosítani. Gyakran újrafelhasználhatóak például a rézcsövek, aminek egyébként elég súlyos folyóméter ára van. Ha bontási, burkolási munkát kell végezni, kérdezzünk rá, hogy a szakember elvégzi-e, ha igen, mennyiért, illetve, ha nem, és megcsinálnánk inkább mi magunk, akkor a mester előre jelölje ki azokat a helyeket, ahol bontani kell az aljzatot vagy a falat.
Ha a falon kívül futó csövek falba süllyesztése túl drága falat, akkor érdemes elgondolkodni, hogy gipszkartonnal takarjuk el az érintett területet. Bár néhány centimétert vesztünk a területből, de ez a technológia gyors, tiszta, és a csempézéshez képest jóval olcsóbb is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ellenőrizzük a kiadásokat?

A felújítás költségei ritkán állnak meg hat számjegynél, ahhoz már igazán nagyon ügyes spórolónak kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük