Kezdőlap » Kert » Hogyan tervezhető a kert időrendileg?

Hogyan tervezhető a kert időrendileg?

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy szinte minden növény más időtartamot tölt a veteményes földjében. Van közülük olyan, ami nagyon gyorsan nő ehető méretűre, mint például a retek, másoknak sok idő kell a kifejlődéshez és termésneveléshez, például a sütőtökök esetében. Vannak olyanok, amelyeket egyszerre szedünk fel, mint a krumpli, borsó, másokat szakaszosan, például a paradicsom, cukkini, és azt szeretnénk, ha minél inkább elhúzódna a betakaríthatóság időszaka.
Ennek függvényében a veteményezést úgy kell megtervezni, hogy az igényeinknek megfeleljen. A szakaszosan betakarítható növényeket úgy vessük, hogy heti különbségekkel kis adagokat vetünk, így a betakarítás is folyamatossá válik. A kukorica esetében is igaz lehet ez, különösen, ha több különböző típust szeretnénk a kertben, így elkerülhetjük, hogy az egy időben való virágzás keresztbeporzást okozzon.
A másik fontos szempont, hogy adott hely a kertben folyamatosan ki legyen használva, tehát ha egy növény későn kerül ki a kertbe, akkor elővetemény előzze meg, ha pedig korán betakarítható, akkor utóvetemény kövesse. A paradicsompalántákat megelőzheti például hónapos retek, a burgonyát pedig követhetik kései káposztafélék. Érdemes úgy kalkulálni, hogy a téli időszakban is legyen mit betakarítani, például ha nem fagyott a föld, akkor ebben az időszakban is szedhető a sárgarépa, petrezselyem, csicsóka, a föld fölötti növények közül a fejeskáposzta, kelbimbó, cikória, egyes salátafélék, téli brokkoli, stb.
Az időbeli tervezéskor vegyük figyelembe az egyes fajták hő- és vízigényét is. A nyár folyamán például nem érdemes fejes salátát vetni, mert vízigénye hatalmas, a nagy hőt viszont nem tolerálja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kell kialakítani a helyes sövényformát?

Egy fásszárúakból álló sövény kialakítása nem éppen rövid figyelmet követelő feladat. A növény növekedési üteme …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük