Kezdőlap » Növények » Hogyan termesszünk zellerszárat?

Hogyan termesszünk zellerszárat?

A zeller és a zellerszár élettani szempontból fontos zöldség. A benne lévő kálium és kalcium jelentős mennyisége, alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázók is szívesen fogyasztják. Vitamintartalma sem elhanyagolható, A, B, C vitaminokban gazdag, rosttartalmának köszönhetően pedig jó hatással van az emésztésre. Szabályozza a vérnyomást és a koleszterin szintet is.
Ezen élettani hatásokat figyelembe véve, akinek lehetősége adódik rá a zeller- illetve zellerszár termesztése elengedhetetlen. Igaz ugyan, hogy nem egyszerű, de kellő kitartással és odafigyeléssel eredményes munkát végezhetünk.
Termeszthetjük magvetéssel, de palántáról is nevelhetjük.
A mag vetése márciusban történik, míg a palántázást május, juniusban célszerű elvégezni.
Szereti a laza, jó vízáteresztő képességű talajt, növekedési időszakban pedig fontos a napfény és a nedvesség a növény számára.
A zeller levelei már augusztustól szedhetőek, de érdemes odafigyelni rá a nyár folyamán és az erős szárakat letörni, ezzel növekedésre tudjuk serkenteni.
Fejlődéséhez legalább 19 fokos hőmérséklet kell, éppen ezért kezdetben igen érzékeny a hidegre. Nem elég a meleg, de napfényre is szüksége van ezért körültekintően ültessük.
A nagy levélmennyiség fejlődése miatt igencsak sok vízre van szüksége, éppen ezért csapadék szegény időszakban figyelni kell a locsolásra.
A fejlődéshez szükséges kálium szükséglete megoldható az öntözővízbe tett hamuval.
Van azonban egy praktika, amit kevesen ismernek. Tudvalevőleg a zeller tengerparti növény, éppen ezért szüksége van a sóra. Hiánya a fejlődésben való visszaesést vagy lemaradást eredményezi.
A kiegyensúlyozott és szép fejlődéshez javasolt a locsolóvízbe sót tenni, ami 10 liter vízhez egy maréknyit jelent.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fűszerek cserépben

Néhány éve, különböző hiper és szupermarketek, vagy csak egyszerű élelmiszerboltok polcain megjelentek a cserépben, otthon, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük