Kezdőlap » Kert » Hogyan termesszünk salátát decemberben?

Hogyan termesszünk salátát decemberben?

A salátatermesztést nem érdemes december előtt kezdeni. Földtakaró nélkül, meleg termesztésre csak speciális fajták alkalmasak. Ezek az utóbbi időben egyre terjednek. Salátatermesztésre minden láda, vödör, edény, papírdoboz stb. alkalmas. Különösen jók a könnyű műanyag edények és ládák. Ezek belsejét fóliával kibéleljük, és 5 cm vastag komposzttal megtöltjük az alját.

A komposztra sűrűn egymás mellé, függőlegesen állítsuk a gyökereket. Közben ügyeljünk arra, hogy a sűrűn álló gyökerek közötti hézagokat földdel jól kitöltsük és beöntözzük.
Az így előkészített gyökereket sötét, 16-18°C körüli hőmérsékletű térbe helyezzük. Ilyen körülmények között – megfelelő levegőnedvességben – 4-5 hét után kezdhető a termés szedése. Ügyeljünk arra, hogy a helyiségben állandóan sötét legyen, mert a levelek fény hatására gyorsan zöldülnek, és így fogyasztásra kevésbé alkalmasak.

Jó megoldás, ha a salátatermesztésre előkészített edényt fekete fóliával takarjuk, és ez alatt fejlődnek a levelek. A termesztés ideje a hőmérséklettel szabályozhatjuk. Alacsonyabb hőmérsékleten (8-12 °C) a termesztés ideje 4-5 hétnél hosszabb, magasabb hőmérsékleten (18-22°C) pedig ennél rövidebb.

A hagyományos fajtákat takarófölddel termesztjük. Erre a célra is alkalmasak a már említett papírdobozok stb. A gyökerek elhelyezése is hasonló, csak itt a gyökereket 15-20 cm-es földréteggel kell takarni. Az előkészített edényeket meleg helyiségbe visszük (nem szükséges, hogy sötét legyen), és akkor kezdjük meg a szedést, ha már a levelek a takaróföldet megemelték.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk látvány-madárodút?

Mikor az ember mesterséges odúkat helyez ki a kertbe a madarak számára, a legtöbbek fejében …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük