Kezdőlap » Növények » Hogyan termesszünk Magyarországon kivit?

Hogyan termesszünk Magyarországon kivit?

Had kezdjem azzal, hogy általánosságban mit is tudunk a kiviről? Új-Zélandon őshonos déligyümölcs és importáljuk. Az egyik, természetes C vitaminban leggazdagabb vitaminforrás. Hát nagyjából ennyi az ismerete az átlagembernek hazánkban a kiviről.

Pedig jó tudni, hogy nálunk is jól, sőt kiválóan termeszthető, hiszen a mediterrán éghajlatot kedveli és jó fagytűrő is egyben.
Ez a gyümölcs már korábban bekerült Magyarországra, hobbikertekbe, de sajnos a termesztési ismeretek hiányában nem vált sikergyümölccsé.
Pedig érdemes egy kicsit kutakodni, mert akár haszonnövény is lehetne azok számára, akik hajlandóak egy kicsit mélyebbre ásni a termesztésével kapcsolatban. Nálunk a szakmai tudás hiánya az egyetlen dolog, ami miatt még nem terjedt el.

Amit bizonyítottan tudunk: Hím és nőnemű kivit egyaránt kell ültetni, mert a porzás csak így megy végbe. Vannak hímnős tövek is, de ezeknek elégtelen az önbeporzás, s ezért kevesebb és minőségben gyengébb a termés.
Ami talán a legfontosabb, hogy nem igényel biológiai védelmet, mert nálunk nincs természetes ellensége. Egy kivi tőn évente akár 250 kilogramm termés is lehet. Gondoljuk csak át! Ez akár nagy hasznot is hozhat! Vagyis, lehet, hogy mégiscsak megéri utánajárni a dolognak.
Egyetlen dolog a nyitja annak, hogy termő kivink legyen, tudni kell metszeni. Magyarországon egyelőre még csak családoknál láthatunk belőle. Sajnos a kivi nem szerepel a támogatható fajok listáján, tehát Uniós támogatás nem igényelhető.” Kis” mennyiségben nem vásárolják fel, ám ha ültetvény méretekben lenne, akkor lehetőség lenne arra, hogy a magyar piacon, magyar, vegyszermentes kivit találjunk és fogyasszunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük