Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan termesszünk magunknak friss salátát télen?

Hogyan termesszünk magunknak friss salátát télen?

A salátát többnyire mindenki szereti. Különlegesebb fajtája a jégsaláta. Egy olyan növényünk, amely nem csak cukros-ecetes lében elkészítve kiváló, de nagyszerű és ízletes szendvicsekben felhasználva is. Egy-egy fej saláta ára télen irreális, ezért óvatosan bánunk a vásárlásával. Viszont kis családok vagy egyedülállók esetében is meggondolandó a vásárlása, hiszen egy fej saláta nekik sok.
A termesztése viszont rendkívül egyszerű télen is, s a panellakásokban élők is meg tudják oldani.
Szinte minden házban, lakásban van erkélyláda vagy csak egy nagyobb cserép. Ebbe virágföldet teszünk úgy, hogy a cserép szélétől kb. 3 cm magasságig érjen a föld. Ez azért fontos, hogy a kikelő növények elől a cserép vagy láda széle ne vegye el a fényt, ne árnyékoljon, hiszen az amúgy is haloványan mosolyog télen.
A földbe pici lyukacskákat vájunk az ujjunkkal. Bővel elég minden lyukba 1-1 magot beleszórni. A salátamagok mind kikelnek, ráadásul 1-2 hét alatt. A pici lyukakat befedjük földdel. Ilyenkor a magokat 1-2 cm-nél mélyebbre nem érdemes ültetni.
Az ültetvényünket kirakhatjuk az ablakpárkányba, ha odafér. Mindenképpen a lakás legnapfényesebb helyiségébe tegyük, ahol a hőmérséklet is megközelíti a 20 fokot.
Elég egy héten háromszor locsolni, viszont ez inkább permetszerű kivitelezés legyen, semmint árasztásos művelet.
Jól végzett munkánk gyümölcsét 3-4 hét múlva tudjuk leszüretelni. Viszont ilyenkor elég levágni a talaj fölött 1 cm-rel a salátaleveleket, a legfiatalabbat pedig érintetlenül hagyjuk, mert belőle lesz az utánpótlás. A levágott levél is újra nőni fog valamennyit.
Ha jól csináljuk, akkor tavaszig ellát bennünket ez a kis édenkert. Arra viszont hiába várunk, hogy úgy megfejesedik a saláta, mint ahogyan a szabadföldi termesztéskor szokott, mert nem fog.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük