Kezdőlap » Kert » Hogyan termesszünk kiskertünkben Bio zöldségeket és gyümölcsöket?

Hogyan termesszünk kiskertünkben Bio zöldségeket és gyümölcsöket?

A modern gondolkodású emberek mind azon gondolkodnak, hogyan és miképp ne vigyenek ártalmas és mérgező, permettel teli ételeket a szervezetükbe.
Felmerül az a gondolat, hogy minél kisebb befektetéssel egészséges ételek kerüljenek az asztalunkra.
Kiskertünkben , ha van ásott kút abból locsoljuk reggelenként fáinkat és ültetett zöldségeinket még a nagy forróság beállta előtt. Rendszeres odafigyelést igényel, odaadó munkát mellyel a beérett gyümölcsök és zöldségek meghálálják a befektetett energiát.
A növekedést naponta segítsük a gazok kiszedésével, amelyek elszívják a haszonnövényektől az értékes tápanyagokat és késlelteti fejlődésüket.

A talaj vízgazdálkodása érdekében rendszeresen porhanyósítsuk a talaj felszínét, kapálással, a föld lazításával. A kellemetlen, ártalmas rovarok ellen is védekezzünk pl. a burgonya bokorról rendszeresen szedjük le a krumplibogarakat. Ha a burgonya mellé paradicsomot ültetünk az oda csalogatja a burgonyára telepedő bogarakat és könnyebbé teszi begyűjtésüket.
Az őszi munkálatok egyik legfontosabb teendője az évelő növények ( földieper, málna stb. ) fagymentes védelme. A bokros növényeket földdel, a földiepret a fáról lehullott száraz levelekkel , avarral takarjuk.
A diófa levele nem alkalmas erre a célra, mert nem komposztálható. Nem árt odafigyelni az őszi talajvíz elvezetéséről, mivel károsan befolyásolja a földben hagyott növények életfunkcióját. Legegyszerűbb módja ennek, ha a növények mellé árkot készítünk 20 % – os lejtéssel, melyet összegyűjtünk egy vízgyűjtésre alkalmas tárolóeszközbe ( pl. hordó), melyet a későbbiekben locsolásra felhasználhatunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük