Kezdőlap » Növények » Hogyan termesszünk kamillát?

Hogyan termesszünk kamillát?

Az egyik legismertebb gyógynövény és a leggyakrabban fogyasztott címét is kiérdemelhetné a kamilla. Sajnos, könnyű összekeverni a pipitérrel, aminek azonban nincs gyógyhatása. A kamilla virága kúpos és természetesen kamilla illatot áraszt.

Ha szeretnénk a kertünkben kamillát termeszteni, akkor a magot júliusban gyűjthetjük be. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy szárastól leszedjük a virágot, majd megszárítjuk és lemorzsoljuk. Átszitáljuk, majd amit kaptunk felhasználjuk vetéskor.
Napos részt válasszunk ki a kertben és 0,5-1 cm mélyre juttassuk le a magokat. Vetni augusztus-szeptember tájékán aktuális. Tavasszal fognak virágozni, a telet át tudják vészelni.
A virágokat akkor kell begyűjteni, amikor délelőtt a virágok vízszintesen állnak. Ekkor szárastól le kell szedni a virágokat és megszárítani.

Hogyan készül a tea? Két evőkanálnyi virágra, 2-3 dl forró vizet kell önteni, majd lefedni és 10 percig állni kell hagyni.
Leggyakrabban megfázáskor kerül elő. Sokszor még a háziorvos is ennek a fogyasztását javasolja, ha gyógyulást kívánva felkeressük. Valójában nagyszerű kiegészítő kezelés lehet a panaszok esetén, akár a gyógyszerek mellett is.

Bármely életszakaszban alkalmazható univerzális gyógytea. Gyomor-, bél- és hólyagbetegségek idején hasznos segítség lehet. Használhatjuk ízesítve élvezeti teaként vagy szemgyulladás, bőrpanaszok esetén borogatásra. Légúti megbetegedés estén kakukkfűvel és mentával keverve kiváló inhalálásra. Torok- és szájöblögetésre is gyakran használják gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Majoránna- nem csak fűszer

Majoránnára elsősorban, mint fűszerre gondolunk pedig gyógynövényként is bizonyított. Jelentős a hatása gyomorpanaszok, a menstruációs …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük