Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan telik a szenteste a családban?

Hogyan telik a szenteste a családban?

A december tartogatja számunkra talán az egyik legszebb családi ünnepet a karácsonyt. Ez egy remek alkalom arra, hogy egybegyűljön a család és együtt ünnepeljék meg a karácsonyt. Ilyenkor számos hagyomány van, melyet szinte minden karácsonykor végig csinálunk. A szenteste a család együtt díszíti a fenyőfát, ilyenkor megérkeznek a távoli rokonok is és a testvérek, és mindenki együtt készíti el a család ez évi karácsonyfáját. A szaloncukrot a gyerekek segédkeznek felkötözni a fára, igaz, hogy közben persze mindegyiket megkóstolnak, de ez is hozzátartozik a karácsonyhoz.
Eközben a nagymamák, és az édesanyák készítik a szentesti vacsorát, és terítik meg az ünnepi asztalt. Általában a menübe kerül a halászlé vagy más halétel, és a sütemények közül nem hiányozhat a bejgli és a különösen a gyerekek kedvence a mézeskalács. Számos helyen a fára kerül mézeskalács dísz is, melyet szintén a gyerekek készítenek az édesanyjukkal el még szenteste előtt. A férfiak szerepe is fontos, hisz ők állítják fel a fenyőfát, és faragják bele a tartóba, ami néha nem is olyan egyszerű dolog. Sőt az ő felelősségük, hogy meleg legyen a lakás, ha fával fűtenek, vagy szép tűz lobogjon a kandallóba. Általában az italokat is a férfiak szerzik be és készítik elő.
Amikor végre minden elkészül, akkor a család leül együtt az ünnepi asztalhoz és elkezdi fogyasztani az ünnepi vacsorát. Majd együtt énekelnek a karácsony fánál és az idősek történeteket mesélnek a fiataloknak. De az is előfordulhat, hogy a család együtt néz meg egy filmet, amit minden karácsonykor megszoktak nézni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük