Kezdőlap » Kert » Hogyan telepítsünk kerti tavat ?

Hogyan telepítsünk kerti tavat ?

A személyes elképzelés, a telek mérete és elhelyezkedése meghatározza a tó méretét és formáját. A jó tó mérete mindig fontos szerepet játszik a tó biológiai egyensúlyában. Minél nagyobb a tó, annál természetesebbnek hat, és annál kedvezőbbek a növények és állatok életfeltételei. Ha halakat szeretnénk telepíteni, akkor a tó legalább 1 m mély legyen, hogy télen se fagyjon be teljes mélységben a víz..

A tó méretének és vízmennyiségének meghatározásához segítséget nyújt a következő szabály: A vízfelület minden négyzetméterére 400 L vízmennyiséget számítunk. Meggondolandó továbbá az is, hogy fóliás tavat vagy műanyag medencét szeretnénk. Ez utóbbi előnye, hogy gyorsan és egyszerűen kivitelezhető. A fóliás tó előnye, hogy minden elképzelhető formában elkészíthető. Válasszuk ki a tómeder helyét, ezután következhet a jó minőségű fólia kiválasztása. A meder kiásása közben távolítsuk el a köveket és gyökereket, vagyis minden hegyes tárgyat, amelyek a víz tömege alatt a fóliát károsíthatják.

A fólia alá helyezett gotextil kiegyenlíti a talaj egyenetlenségeit, így védi a fóliát. A gödröt töltsük fel 15 cm vastagon homokkal, és tömörítsük. Határozzuk meg a peremnél számítsunk hozzá még 50 cm-t. Fektessük le a vízbevezető és -elvezető tömlőt úgy, hogy később ne látsszon. Terítsük be a gotextilt, nyomjuk le alaposan és vágjuk le a felesleget. Terítsük ki a fóliát, vágjuk le méretre és ragasszuk le PVC-ragasztóval. Fedjük le kavicsokkal és kövekkel, majd alakítsuk ki a növények helyét. Töltsük fel mélyvízi zónát vízzel. Ezután kezdődhet a növények beültetése.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük