Kezdőlap » Növények » Hogyan teleltessük a golgotavirágot?

Hogyan teleltessük a golgotavirágot?

A golgotavirág a mi klímánkon nagyon hálás növény. Ha jól tartják, néhány hónap alatt hatalmas felületeket képes befutni. Alkalmas teraszok, balkonok nyári árnyékolására, szigetelésére is.

Amit mindenképp figyelembe kell venni: csak korlátozottan télálló. Ez azt jelenti, hogy vagy nagy dézsában tartjuk és télen fagymentes helyen helyezzük el, vagy a szabadföldben tartott növényt kiásva ugyanígy járunk el. Kicsit kockázatosabb megoldás a szabadföldi átteleltetés, de ha a növény töve, gyökérzete károsodás nélkül megússza, akkor a következő évben sokkal jobban fejlődik a lombozat. Ehhez elég mélyre kell ásni a tövet, a gyökerek ne közvetlenül a talajszint alatt fussanak.

Adjunk lehetőséget a növénynek minél mélyebbre hatolni. Elengedhetetlen emellett az alapos téli takarás. Még nem is kell feltétlen visszavágni a lombot, mikor már elkezdünk kukoricatöreket, szalmát, vágott füvet, hullott levelet kupacba hordani a tő fölött. A domb legyen legalább 25-30 cm magas, ha összeesik, töltsük fel újra. Érdemes nagyobb kövekkel a helyén tartani, de ne borítsuk le fóliával, csakis olyan anyaggal (például régi gyékényszőnyeggel), ami jól szellőzik. Ellenkező esetben rothadásnak indulhat az egész.
Havazás esetén rádobálhatjuk az ellapátolt havat is, a friss hóban ugyanis nagyon sok levegő van, emiatt jól szigetel. Így a talaj fagymentesen tarthatjuk. Ezt a növény a következő évben erős növekedéssel hálálja meg, indái akár 8-10 méteres távolságba is elhatolhatnak. Biztosítsunk neki elegendő futófelületet, és különösen az első hajtások végét gyakran csípjük vissza, hogy minél sűrűbb elágazásra késztessük a golgotát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kék indiángyökér

A növényt az indiánok elsősorban nőgyógyászati célokra használták. Erős főzetét a nők fogamzásgátlóként itták. Csecsemőgyökérnek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük