Kezdőlap » Befektetés » Hogyan tékozoljuk el ivóvizeinket?

Hogyan tékozoljuk el ivóvizeinket?

A bolygónk felületén található víznek mindössze 2,5 százaléka alkalmas az emberi fogyasztásra. Az igények és készletek mennyisége a fejlődés okozta bajok-a bolygónk lélekszámának gyarapodásával együtt járó ipari, mezőgazdasági és háztartási vízigények növekedése, az urbanizáció, a szennyvízkezelés gyakori megoldatlansága, a mind erőteljesebben érzékelhető klímaváltozás-következtében vészesen közelít egymáshoz.
Jelenleg a Földön közel 800 millió ember egészséges ivóvízhez, ennél jóval többnek pedig a tisztálkodási lehetőséghez való hozzájutása akadályozott. Jellemzően a szegényebb régiók és a vidéki népesség helyzete kedvezőtlenebb. Az emberiség által felhasznált vízmennyiségnek csak tizedét jelenti a személyes (ivó-és higiéniai) célra felhasznált rész, kéttizede az ipar, héttizede pedig a táplálékigényt kiszolgáló mezőgazdaság szükséglete.
Sokan megkérdőjelezik a fejlett világ mezőgazdaságában a jelenlegi intenzitási szint szükségességét, és javasolják egy külterjes mezőgazdaság általános elterjesztését a fejlődő világban, ami sokat javíthatna az élelmiszerhiányon. Egészségi szempontból is figyelemre méltó az a feltevés, mely egy húsban szegényebb-és ezáltal sokkal kevésbé vízigényes- étrend, elsősorban a gazdagabb országokra vonatkozó propagálását szorgalmazza. A komolyabb változásokat sürgetők felemlegetik, hogy a modern vízügyi irányítás kialakulása a víz állami monopóliumba kerülése vezetett oda, hogy az elkényelmesedő emberek elfelejtették a vízgyűjtés és takarékosság sok évezreden át örökölt képességét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan fektessünk be?

Általában befektetni pénzt szoktunk annál a banknál, ahol tag ügyfelek vagyunk – és ahol folyószámlánk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük