Kezdőlap » Betegségek » Hogyan tehetünk különbséget a megfázás és az allergia között?

Hogyan tehetünk különbséget a megfázás és az allergia között?

Az allergia egyik fajtája, a szénanátha rendkívül hasonlít ahhoz, mintha csak szimplán meg lennénk fázva, éppen emiatt nagyon gyakran összekeverik a kettőt, vagy épp nem tudják megkülönböztetni. Sokszor még az orvosok sem tudják megmondani elsőre, hogy melyikkel állnak szemben, azonban vannak olyan jelek, melyek utalnak az egyikre, vagy épp másikra, és ha a beteg megfigyeli önmagát, hamar kideríthető hogy allergiáról, vagy megfázásról van szó.
Az első árulkodó jel lehet a torokfájás, hiszen rendszerint a megfázás során az emberek 99%-ának a betegség valamelyik szakaszában fáj a torka, ugyanakkor az allergiánál nem jellemző tünet a torokfájás. Ugyancsak a fejfájás, a végtagfájás, illetve a láz is a megfázás velejárói, hiszen az allergia nem produkál ilyen tüneteket. Végül pedig, az allergiának is van egyfajta jellemző tünete, mely nem jellemző a megfázásra, ez pedig a viszketés, mely általában torok-, szájpadlás-, orr-, vagy szemviszketésben nyilvánul meg.
Tehát, hogy egyértelműbb legyen, az allergiára, illetve szénanáthára világosan utaló tünetek a következők: torok-, szájpadlás-, orr-, szemviszketés, a szem könnyezése, vizes orrfolyás, állandó orrdugulás, tüsszögési rohamok. A megfázásra pedig sokkal inkább jellemzőek az olyan tünetek, mint az orrdugulás önmagában, semmilyen más tünet nélkül, sűrű orrváladék, láz, fejfájás, illetve legtöbbször torokfájás is. Ezen felül, a tünetek jelentkezésének időtartama is árulkodó lehet, hiszen a megfázás körülbelül maximum egy hétig tart, még az allergia akár hónapokon keresztül is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük