Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan tegyük könnyebbé a karácsonyi ünnepkörre készülést?

Hogyan tegyük könnyebbé a karácsonyi ünnepkörre készülést?

Először is: ne stresszlejünk. Na, jó, ez csak vicc volt! Könnyű lenne, ha ezt így meg lehetne oldani. Sokan vannak, akik azért nem szeretik a karácsonyt, mert már előre gyomoridegük van a felhajtástól, a tolongástól az üzletekben, a ,,muszáj” vendéglátástól, az ajándékok kilátástalan hajkurászásától és még lehetne ezt jó sokáig sorolni. Ezek mellett persze neveljen az ember gyereket, vezesse a háztartást, teremtsen ünnepi légkört és a munkahelyén is állja a sarat.
Szinte lehetetlennek tűnik, de jobban megvizsgálva: mégsem az. Egyszerű a kulcsszó: időbeosztás és előrelátás.

Sokan ott hibázzák el az ünnepi előkészületeket, hogy az utolsó pillanatra hagynak mindent. Meg kell barátkozni a gondolattal, hogyha minden téren meg akar valaki felelni, akkor kénytelen időben, már akár 1-1,5 hónappal előbb elkezdeni a készülődést.
Az ajándékok vásárlását semmiféleképpen ne halogassuk! Két okból kifolyólag: ha korán – már novemberben – bevásárolunk, akkor elkerüljük a tülekedést, nyomorgást az üzletekben, fele annyi időnk se megy rá az ajándékozás előkészítésére. A másik fontos szempont, hogy biztosan megtaláljuk, amit kerestünk és kinéztünk, nem szembesülünk azzal december 22-én, hogy már minden elérhető boltban kifogytak a hőn áhított tárgyból.
Ajándékvásárláshoz még jó tanács: annak, aki végképp irtózik a boltról boltra járástól érdemes az interneten böngésznie. Szinte már minden megrendelhető online, nem kell kompromisszumot kötnünk és még helybe is érkezik az áru, biztosan nem pazarolunk időt és energiát.

Sarkalatos pont szokott lenni az ünnepi étkek elkészítése is. A süteményekkel mindenféleképpen energiát és időt spórolhatunk: válasszunk olyan finomságokat, amelyek napokkal, de akár hetekkel előbb elkészíthetőek és eltarthatóak úgy, hogy a minőségük sem romlik. Süssünk mézeskalácsot, citromos kekszet, különböző nem krémes, nem hűtést igénylő nassolni valókat, amelyek fém dobozokban akár hetekig is elállnak. Ha ezt megtesszük, akkor a 24-ei hetet nem a konyhában töltjük fel-alá rohangálva zombivá válva, hanem lesz időnk akár pihenni, a családdal programot szervezni vagy a gyerkőccel játszani.

A harmadik teendőnk, amelyre sajnos már sokszor nincs energiánk, az a lakás felkészítése a karácsonyi ünnepkörre, hangulatteremtés, díszítés. Számos családban ez kimerül abban, hogy elkészítik – vagy rosszabb esetben csak előkapják a szekrényből a tavalyi – koszorút és ezzel el is intézik a készülődést. Lelki állapotunkhoz, a karácsony boldogabb várásához elengedhetetlen, hogy belsőnkkel együtt a lakóterünket is felkészítsük, kicsinosítsuk. Két dolog szükséges ahhoz, hogy a ház – lakás minden pontján legyen valamilyen ünnepi csecsebecse: az időben való nekiindulás és a megfelelően megválasztott díszek. A dekorációk készítése már novemberben megkezdődhet, így biztosan lesz időnk hangulatot teremteni. Azonban ennél is fontosabb a díszítés megválasztása. Az interneten ingyen juthatunk jobbnál-jobb sablonokhoz, ötletekhez. Vannak bonyolultabbak és egyszerűbbek, olcsóbbak és drágábbak. Kevés idő esetén is találhatunk olcsó, otthon is megtalálható dolgokból elkészíthető dekorációkat. Sok esetben csak papírra, festékre és ragasztóra van szükség, ezekből olyan dolgokat lehet alkotni, amelyek minden képzeletet felülmúlnak. Itt több hasznos dolgot is összeköthetünk: készíthetjük ezeket a díszeket a gyerkőcökkel együtt, így velük is közös programot szerveztünk, időt is spóroltunk és a ház előkészítése is meg van oldva.

Egy szó, mint száz: ne ijedjünk meg az ünnepi tennivalóktól! Gondolkodjunk előre, szervezzünk meg mindent és így biztosan nem érhet minket meglepetés, valamint az is garantált, hogy nem fogunk teli stresszel a szépen feldíszített karácsonyfa alatt hulla fáradtan állni. Élvezzük a szeretet ünnepét boldogan és nyugalomban!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük