Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan tedd a lakásodat allergia mentessé?

Hogyan tedd a lakásodat allergia mentessé?

Sokan, akik allergiától szenvednek nem is sejtik, hogy a lakásuk betegíti meg. Van néhány dolog, amire jobb , ha odafigyelünk, hogy kellemes, tiszta levegőjű lakásban éljünk. Szobáról szobára érdemes megvizsgálni, hogy mi lehet ami kiváltja az allergiát. Kezdjük a hálószobával. Egy átlagos ágyban több, mint 10000 poratka található, amelyek ürüléke súlyos allergiát okozhat. Legjobb az antiallergén ágynemű, ez megakadályozza az atkák elszaporodását. Viszont ha nem engedhetjük meg magunknak az ágyneműcserét, akkor az is hatásos, hogy mosás előtt a fagyasztóba tesszük a huzatot pár órára, majd 60 fokon kimossuk.
Mindig tartsuk csukva a ruhásszekrényt, így a por nem tud beszállni a ruhákra, ami szintén irritálhatja a bőrt. A ruhákhoz használhatunk légmentesen zárható zsákokat, így azok frissek maradnak. Molylepkék ellen legjobb a levendula. Kis zsákokban lógasd a szekrénybe, az illata is kitűnő.
A rendszeres szellőztetés elkerülhetetlen. Mindig oxigéndús levegőjű szobába feküdj le. Nyugodtabb az alvás és a levegő nincs tele minden féle porral, ami zavarhatja az orr nyálkahártyát.
A fürdőszoba is egy olyan helyiség, ahol sok allergizáló termék található. Itt is rendszeresen kell szellőztetni. Sok fürdőben nincs ablak, ilyenkor azt tehetjük, hogy nyitva hagyjuk az ajtót. Így még a penészedés is elkerülhető. Tisztító, tisztálkodó termékeknél törekedjünk a természetességre. Az “érzékeny bőrűek is használhatják” felirat nem garancia arra, hogy nem irritálja a bőrünket.
A konyhában a magas páratartalom lehet zavaró. Ehhez használjunk páraelszívót és az ablak mindig legyen nyitva résnyire. A lefolyót is rendszeresen tisztítsuk, hiszen itt rengeteg bacilus és kórokozó meg tud telepedni.
Akik rendkívül allergiásak naponta legalább kétszer porszívózzák végig a lakást. A legjobb, ha nem pórzsákos, hanem filteres a készülék. A légtisztító berendezések elég költségesek, de hosszútávon mindenképpen kifizetődőek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük