Hogyan tartsunk sarjikát?

A sarjika, vagy elevenszülő korallvirág (kalanchoe daigremontiana) kifejezetten szórakoztató növény, vegetatív módon való szaporodásához ugyanis az utódait a levelek szélén neveli, ezért a szokásáért elevenszülőnek is nevezik. Közkedvelt angol neve az „Ezrek Anyja” (Mother of Thousands) kifejezetten fantasy hangulatot áraszt.
Maga a növény Madagaszkárról származik, a kőtörővirágúakon belül a varjúhájfélék közé tartozik.
Jól bírja a szobai körülményeket. Szereti a sok vizet, de eltűri az időszakos szárazságot is, bár ilyenkor kevesebb, vagy kisebb gyereknövényeket nevel. Eredeti élőhelyén akár egy méter magasra is megnőhet, cserépben inkább 20-50 cm körüli magasságban lehet vele találkozni. Mivel egy-egy levélen könnyedén nevelhet akár 50-60 kis palántát is, ezért jogosan nevezik Ezrek Anyjának, és ha esetleg az anyanövény elpusztulna, bőven van utánpótlás a kicsinyeiből.
Díszítő értéke is elsősorban ebből származik. Szórakoztató figyelni, ahogy a kis levelek kialakulnak a nagyok szélén, majd az apróságok még a levegőben gyökeret is növesztenek. Ha már életképesek, lepotyognak az anyjuk alá és napokon belül begyökereznek. Már néhány centis korukban a gyerekek is elkezdik nevelni a következő generációt, tehát nagy bajban vannak azok, akik nem szívesen dobnak ki növényszaporulatot: a barátok és ismerősök hamar el lesznek telítve sarjika tövekkel.
Tartsuk napos helyen és időnként tápoldatozzuk, ha úgy tűnik, rosszul érzi magát, érdemes átültetni, egyébként viszonylag igénytelen növény, akár irodában is megél.

One Response

  1. Singer György 2017-05-03

Add Comment