Kezdőlap » Családi élet » Hogyan tartsunk rendet a gyerekszobában?

Hogyan tartsunk rendet a gyerekszobában?

Biztosan sokunknak ismerős a jelenet: este félhomályba kiballagunk meginni egy pohár vizet, de már a második lépésnél valami éles dolog vág a talpunkba. Még csak le se kell néznünk, már tudjuk, hogy gyermekünk egyik játékáról van szó. Hiába van szemünk fényének külön szobája, szinte biztosak lehetünk abban, ha nem figyelünk oda, nap végére az egész ház egy játszótérré válik.
Íme néhány praktika, melynek segítségével elkerülhetjük az esti kiborulást, veszekedést a rendetlenség miatt.
Először is, a játékok a szobájába tartoznak és nem a többi helyiségbe. Ne kelljen az étkezőasztalnál ebédidőben babákat, vagy autókat rakosgatni, hogy a káoszban a leveses tálnak helyet találjunk. Mi sem rakosgatjuk számláinkat a gyerekszoba polcaira, de a szakácskönyveket sem a meséskönyvei mellett tartjuk.
Vonjuk be gyermekünket is a pakolásba! Tanítsuk meg neki, hogy ha már nem játszik valamivel, pakolja el, mielőtt másikat vesz elő. Ha következetesek maradunk, gyakran megdicsérjük, idővel természetessé válik a rendrakás.
Ne lomtárként használjuk a szobáját! Lehet, hogy nagyon sok játéka van, de szinte biztos, hogy nem játszik mindegyikkel. Felesleges, hogy a polcon roskadozzon a babagyűjtemény, a szekrény tetején halomra sorakozzanak a kisautók és a földön is figyelni kelljen minden egyes lépésnél, nehogy valamibe megbotoljunk, vagy ami még ennél is durvább, összetörjünk. A felhalmozott játékok nemcsak porfogóak, de balesetveszélyesek is lehetnek. Szerezzünk be tároló dobozokat és csoportosítva pakoljuk bele az éppen kevésbé kedvelt kacatokat. Rakjuk el olyan helyre, ahol nem férhet hozzá, majd 2-3 hónap múlva vegyük elő. A gyermek biztosan nagyon boldog lesz, ha válogathat a rég elfelejtett kincsei között, ami nem mellesleg pénztárcakímélő megoldásként is szolgálhat, hiszen a régi-új játék ugyanolyan örömet szerezhet neki, mint egy méregdrága ajándék.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan öltöztessük gyermekeinket?

A szülők saját ízlés szerint öltöztetik gyermekeiket. A férfiak inkább a sportosabb ruhákat kedvelik, míg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük